Στην Μπαζιλικάτα, επαρχία της νοτιοανατολικής Ιταλίας, τα φασολάκια είναι αγαπητό υλικό. Η συνταγή, caputi con i fagiolini occhipinti e i pomodorini freschi, φτιάχνεται με φρέσκα τρυφερά φασολάκια μιας ντόπιας ποικιλίας μαυρομάτικου («occhipinti» σημαίνει «βαμμένα μάτια»). Εμείς μπορούμε να το φτιάξουμε με οποιαδήποτε φρέσκα φασολάκια και ιδανικά με αμπελοφάσουλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάκια με μοσχαράκι τας κεμπάπ από την ΠόληΦασολάκια με μοσχαράκι τας κεμπάπ από την Πόλη
20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα φρέσκα φασολάκια με στριφτάρια και ντομάτα, πρώτα σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε μαζί το λάδι και το κρεμμύδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 7 λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι και τον μισό βασιλικό και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  2. Παράλληλα, σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 4 λίτρα νερό και 40 γρ. αλάτι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα φασολάκια και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό
  3. Μετά το δεκάλεπτο βρασίματος των φασολιών, προσθέτουμε και τα ζυμαρικά και τα βράζουμε όλα μαζί για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που λέει η συσκευασία των ζυμαρικών.
  4. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα φασολάκια (κρατάμε στην άκρη περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον υπόλοιπο βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε και το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
  5. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά ρικότα σε κάθε πιάτο.

Μυστικά

Πώς ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες: Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τον ομφαλό (το υποπράσινο σημείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντομάτας και τις χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους. Βουτάμε κάθε ντομάτα σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά τη βουτάμε μέσα σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό, στο οποίο ιδανικά έχουμε βάλει και μερικά παγάκια. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη με το χέρι μας. Κόβουμε τις ντομάτες στα 4 και αφαιρούμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια. Από κάθε ντομάτα μένουν 4 κομμάτια, τα οποία κόβουμε καταπώς λέει κάθε συνταγή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φασολάκια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών