ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛουκουμάδες: 9 μοναδικές συνταγές για το αγαπημένο μας επιδόρπιοΛουκουμάδες: 9 μοναδικές συνταγές για το αγαπημένο μας επιδόρπιο Το όνομά τους σημαίνει «μπαλίτσες». Κάποιοι λένε ότι η συνταγή προέρχεται από τη χώρα μας αλλά πιο πιθανή είναι η καταγωγή της από τη νότια Ισπανία, μιας και μοιάζει πολύ με εκείνη για τα ανδαλουσιάνικa «pinonate», με τa οποία τα struffoli διαφέρουν μόνο στο σχήμα. Άλλωστε, το Βασίλειο της Νάπολης βρισκόταν εν μέρει κάτω από το ισπανικό Στέμμα. Το βέβαιο είναι πως τα struffoli δεν λείπουν από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όχι μόνο στη Νάπολη αλλά και στο Αμπρούτσο, όπου ονομάζονται «cicerchiata». Οι ενήλικοι μπορούν να τα συνοδεύσουν με ένα καλής ποιότητας απόσταγμα.

40' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη ζύμη

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε struffoli, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε με τη σειρά το ποτό, τα αυγά, το βούτυρο και τα ξύσματα, ζυμώνοντας συνεχώς με τον γάντζο, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια ζύμη.
  3. Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε σχετικά υψηλή ταχύτητα, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι, αν χρειαστεί, μέχρι η ζύμη να γίνει τελείως λεία και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 8 ώρες – μπορούμε δηλαδή να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη ημέρα.
  5. Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την απλώνουμε με τα χέρια, πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να πλατύνει λίγο και να αποκτήσει πάχος 2-2,5 εκ.
  6. Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε μπαστουνάκια πλάτους 2-2,5 εκ. και στη συνέχεια κόβουμε κάθε μπαστουνάκι σε κύβους 2 εκ. Τους πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια.
  7. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Για να δούμε αν είναι στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα ένα από τα κυβάκια ζύμης: θα πρέπει να αφρίσει έντονα και να ανέβει στην επιφάνεια του λαδιού.
  8. Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο λάδι, προσεκτικά, τα μισά struffoli. Τα τηγανίζουμε, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
  9. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τα υπόλοιπα struffoli και τα στραγγίζουμε καλά.

Σιρόπι

  1. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε μέσα όλα τα struffoli.
  2. Ανακατεύουμε για να καλυφθούν όλα με το σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  3. Τα στοιβάζουμε αμέσως σε μια πιατέλα, σε σχήμα πυραμίδας ή σαν στεφάνι, και τα πασπαλίζουμε με τα χρωματιστά τρουφάκια ή κας κας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών