Υλικά
Μερίδες: 6
Για τη ζύμη
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε struffoli, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε με τη σειρά το ποτό, τα αυγά, το βούτυρο και τα ξύσματα, ζυμώνοντας συνεχώς με τον γάντζο, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια ζύμη.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε σχετικά υψηλή ταχύτητα, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι, αν χρειαστεί, μέχρι η ζύμη να γίνει τελείως λεία και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 8 ώρες – μπορούμε δηλαδή να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη ημέρα.
- Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την απλώνουμε με τα χέρια, πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να πλατύνει λίγο και να αποκτήσει πάχος 2-2,5 εκ.
- Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε μπαστουνάκια πλάτους 2-2,5 εκ. και στη συνέχεια κόβουμε κάθε μπαστουνάκι σε κύβους 2 εκ. Τους πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Για να δούμε αν είναι στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα ένα από τα κυβάκια ζύμης: θα πρέπει να αφρίσει έντονα και να ανέβει στην επιφάνεια του λαδιού.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο λάδι, προσεκτικά, τα μισά struffoli. Τα τηγανίζουμε, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τα υπόλοιπα struffoli και τα στραγγίζουμε καλά.
Σιρόπι
- Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε μέσα όλα τα struffoli.
- Ανακατεύουμε για να καλυφθούν όλα με το σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Τα στοιβάζουμε αμέσως σε μια πιατέλα, σε σχήμα πυραμίδας ή σαν στεφάνι, και τα πασπαλίζουμε με τα χρωματιστά τρουφάκια ή κας κας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»