ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤερίνα με ανθότυρο, μασκαρπόνε και λευκά σπαράγγιαΤερίνα με ανθότυρο, μασκαρπόνε και λευκά σπαράγγια
1 ώρα και 30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 1 τερίνα

Διαδικασία

  1. Για την τερίνα με μανούρι, καρότα, ρέβες, γλυκοπατάτες και φρέσκο κρεμμυδάκι ξεκινάμε και σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και, λίγο πριν βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Βάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη το μανούρι, ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τα χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια βελούδινη κρέμα.
  3. Προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι, με προσοχή, μήπως το τυρί είναι ήδη αλμυρό.
  4. Βάζουμε την κρέμα αυτή στο ψυγείο και την αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς, μέχρι να θυμίζει τυρί κρέμα.
  5. Δεν πρέπει, όμως, να την αφήσουμε πολλή ώρα γιατί θα σκληρύνει πολύ.
  6. Παράλληλα, ζεματάμε τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 2 - 3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  8. Κόβουμε τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τις ρέβες σε μακριές και όσο γίνεται πιο ισόπαχες φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
  9. Για να το πετύχουμε αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο κοπής που λέγεται μαντολίνο.
  10. Κόβουμε τις μακρόστενες φέτες των λαχανικών σε μπαστουνάκια πλάτους περίπου 1 εκ.
  11. Αλείφουμε τα μπαστουνάκια από κάθε λαχανικό (ρέβα, καρότα, γλυκοπατάτες) με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε απλωτά σε τρία διαφορετικά ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
  12. Ψήνουμε τις ρέβες περίπου για 10 λεπτά, τα καρότα για 12 - 13 λεπτά και τις γλυκοπατάτες για 15 - 20 λεπτά.
  13. Είναι έτοιμα όταν κόβονται εύκολα με το μαχαίρι.
  14. Ξεφουρνίζουμε και βάζουμε τα λαχανικά σε 3 διαφορετικές πιατέλες, όπου τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  15. «Ντύνουμε» την εσωτερική επιφάνεια μιας τερίνας ή μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ (πυθμένα + τοιχώματα) με διάφανη μεμβράνη, με τρόπο τέτοιο ώστε να εξέχει από το σκεύος.
  16. Με ένα κουτάλι απλώνουμε μία δόση κρέμας τυριού, καλύπτοντας τον πάτο του σκεύους.
  17. Από πάνω βάζουμε τα κρεμμυδάκια σε μία στρώση έτσι ώστε το άσπρο μέρος του πρώτου να είναι στραμμένο προς τη μία κατεύθυνση, του δεύτερου προς την αντίθετη κ.ο.κ., μέχρι να καλύψουν το τυρί.
  18. Απλώνουμε μια δεύτερη στρώση κρέμας και από πάνω βάζουμε τα μπαστουνάκια από τα καρότα. Επαναλαμβάνουμε με την κρέμα τυριού, τα μπαστουνάκια από τη ρέβα, ξανά τυρί και τέλος με τις γλυκοπατάτες.
  19. Σκεπάζουμε την τερίνα με τη μεμβράνη που εξέχει από τα τοιχώματα.
  20. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 μέρα.
  21. Την ώρα του σερβιρίσματος ανοίγουμε τη μεμβράνη, αναποδογυρίζουμε την τερίνα σε πιατέλα και ξεφορμάρουμε. Τραβάμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 44.

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκοπατάτα

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών