ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσάτνεϊ με κόκκινα κρεμμύδιαΤσάτνεϊ με κόκκινα κρεμμύδια Ζουμερά λεμόνια και ξερά κρεμμύδια γίνονται βάση για αυτό το πρωτότυπο, μυρωδάτο τσάτνεϊ. Οι μαύρες σταφίδες, το καυτερό μπούκοβο, το φρέσκο τζίντζερ και οι σιναπόσποροι δίνουν πολυπλοκότητα και βάθος στη γεύση του. Συνδυάστε το με κρεατικά, με τυριά και ό,τι άλλο εμπνευστείτε.

20' προετοιμασία
2 ώρες βράσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το τσάτνεϊ λεμονιού, πρώτα πλένουμε καλά τα λεμόνια, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ.
  2. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τη σκληρή μεμβράνη στο κέντρο κάθε ροδέλας (όσο γίνεται) και ψιλοκόβουμε.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε εναλλάξ στρώσεις λεμονιού και κρεμμυδιού, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με δόσεις από το μετρημένο αλάτι.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Την επόμενη μέρα αδειάζουμε λεμόνια και κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  6. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ξίδι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μπούκοβο και το τζίντζερ.
  7. Τυλίγουμε τους σπόρους μουστάρδας σε ένα κομματάκι τουλπάνι ή τους βάζουμε σε ένα «αυγό» (σουρωτηράκι) τσαγιού και τους βάζουμε στην κατσαρόλα.
  8. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.
  9. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά τόσο ώστε το μείγμα μόλις να ανακινείται. Σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστο σκεύος για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το τσάτνεϊ να δέσει. Ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει και, αν χρειάζεται, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά.
  10. Αποσύρουμε, αφαιρούμε το τουλπάνι με τους σιναπόσπορους και μοιράζουμε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένα βαζάκια.
  11. Το τσάτνεϊ λεμονιού διατηρείται για 1-2 μήνες σε ντουλάπι, αλλά, όταν ανοίξουμε ένα βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο για μερικές μέρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών