
20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Βάρος: 600 γρ.Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το τσάτνεϊ με σταφίδες και ξερά σύκα, κάνουμε ως εξής: Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει.
- Ρίχνουμε το ρούμι ή το κονιάκ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον χυμό μήλου.
- Βράζουμε για 10 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σύκα, την κανέλα, λίγο αλάτι και το πράσινο πιπέρι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το μείγμα να δέσει ελαφρά και να μοιάζει με σχετικά αραιή μαρμελάδα.
- Αν θέλουμε πιο δεμένη σύσταση, πολτοποιούμε το 1/3 της ποσότητας σε πολυκόφτη, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο τσάτνεϊ και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.