Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης εμπνεύστηκε αυτή τη βασιλόπιτα από το pain d’épices, ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό ψωμί που περιέχει άφθονο μέλι και διάφορα γιορτινά μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο, καρδάμωμο κ.λπ. Είναι μια βασιλόπιτα με πολλά μπαχαρικά, που μας θυμίζει εν μέρει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.
Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης είναι δημιουργός του ζαχαροπλαστείου Ourse στη Γλυφάδα. Προηγουμένως, είχε εργαστεί ως head pastry chef στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Σπονδή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με θέμα τα επιδόρπια εστιατορίου και τίτλο «Notebook: Pastries for restaurants».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα με σοκολάτα, ρούμι και αποξηραμένα φρούταΒασιλόπιτα με σοκολάτα, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα
20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το κέικ

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με μπαχαρικά και σοκολάτα γάλακτος, αρχικά βάζουμε, σε μια κατσαρόλα, το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι.
  2. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας μόνο στην αρχή, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το μέλι.
  3. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα αρωματικά (μπαχαρικά και ξύσματα), σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, ώστε να αρωματιστεί καλά το σιρόπι.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα και σουρώνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα το σιρόπι.
  5. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά.
  6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα, χωρίς να ξεχάσουμε το φλουρί.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45 λεπτά.
  8. Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε.
  9. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και διακοσμούμε με γλάσο και κομμάτια σοκολάτας.

Γλάσο

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με σύρμα ζαχαροπλαστικής και γλασάρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών