20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 12
Για το κέικ
Για το γλάσο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με μπαχαρικά και σοκολάτα γάλακτος, αρχικά βάζουμε, σε μια κατσαρόλα, το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι.
- Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας μόνο στην αρχή, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το μέλι.
- Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα αρωματικά (μπαχαρικά και ξύσματα), σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, ώστε να αρωματιστεί καλά το σιρόπι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα και σουρώνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα το σιρόπι.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα, χωρίς να ξεχάσουμε το φλουρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45 λεπτά.
- Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και διακοσμούμε με γλάσο και κομμάτια σοκολάτας.
Γλάσο
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με σύρμα ζαχαροπλαστικής και γλασάρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.