ΒΡΑΒΕΙΑ 2011

Κτήμα Γκολέμη

Μια ολοκληρωµένη βιολογική φάρµα

21.06.2011| Updated: 16.02.2024
Κτήμα Γκολέμη

Οι αδελφοί Τάσος και Χρήστος Γκολέµης, βιοκαλλιεργητές, είναι περήφανοι τόσο για τον τόπο τους όσο και για τα βιολογικά προϊόντα που παράγουν στο κτήµα τους στη Λακωνία.

Σην Παλαιοπαναγιά Λακωνίας βρίσκονται τα κτήµατα των Τάσου και Χρήστου Γκολέµη· 250 στρέµµατα γης, εκ των οποίων τα 120 είναι ένα ενιαίο κοµµάτι, σηµαντική επιφάνεια για τα ελληνικά δεδοµένα. Τα αδέλφια καλλιεργούν εποχικά κηπευτικά, εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα, καθώς και ελιές, ενώ τυποποιούν οι ίδιοι το λάδι τους. ∆ουλεύουν µαζί, αλλά έχουν ξεχωριστές αρµοδιότητες: ο Τάσος στην παραγωγή, ο Χρήστος πουλάει τα προϊόντα τους στις βιολογικές λαϊκές αγορές. Τους βρίσκουµε σε 12 λαϊκές αγορές στην Αθήνα, αλλά τα προϊόντα τους φτάνουν ώς τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Μέσα στο κτήµα υπάρχει ακόµα µια µικρή πιστοποιηµένη µονάδα παραγωγής βιολογικών αυγών και πουλερικών. Στα σχέδιά τους είναι η επέκταση του µικρού πτηνοτροφείου. Σκοπεύουν, εκτός από τα κοτόπουλα, να παράγουν και βιολογικές γαλοπούλες. Το κτήµα των αδελφών Γκολέµη είναι επισκέψιµο, συχνά µάλιστα δέχονται τα παιδιά των σχολείων της γύρω περιοχής. Οι µαθητές παρακολουθούν τις εργασίες που γίνονται εκεί, εξοικειώνονται µε τα ζώα, µαθαίνουν τα µυστικά της βιοκαλλιέργειας και συνειδητοποιούν τη σηµασία της για το περιβάλλον αλλά και για την ποιότητα της διατροφής µας.

«Εμείς έχουμε μάθει να παράγουμε και όχι να μιλάμε μπροστά σε τόσο κόσμο. Η δουλειά μας γίνεται στο κτήμα, όχι στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα» είπε ο Τάσος Γκολέμης τη βραδιά της απονομής.

Το βραβείο παρέδωσε στους Χρήστο και Τάσο Γκολέμη ο Παναγιώτης Ευθυμιάδης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και επικεφαλής του εργαστηρίου Γεωργίας.

Κτήµα Γκολέµη, Παλαιοπαναγιά Λακωνίας, τηλ.: 27310-36.092.
Θα τους βρείτε επίσης στον πάγκο τους στις βιολογικές λαϊκές αγορές: ∆ευτέρα στη Νέα Σµύρνη, Τρίτη στο Παλαιό Ψυχικό, Τετάρτη στην Ηλιούπολη, Πέµπτη στο Γέρακα, Παρασκευή στην Αγία Βαρβάρα και Σάββατο στο Ίλιον.

Βραβεία 2012

Βραβεία 2010

Βραβεία 2009

Βραβεία 2008

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών