ΒΡΑΒΕΙΑ 2015

Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Αναγέννηση»

Το πρώτο ΠΟΠ αυγοτάραχο Μεσολογγίου

03.06.2015| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ
Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Αναγέννηση»

Ενας μικρός συνεταιρισμός ψαράδων καταφέρνει κάτι σημαντικό: την απόδοση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

Ενα προϊόν μοναδικό, σ’ έναν μοναδικό τόπο. Οι δύο λιμνοθάλασσες, Μεσολογγίου και Αιτωλικού, εκτάσεως 17.000 στρεμμάτων, διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της πόλης και υπήρξαν για χρόνια η βάση της οικονομίας της. Πριν από ένα χρόνο περίπου, ένας μικρός συνεταιρισμός ψαράδων, η «Αναγέννηση», κατάφερε να κατοχυρώσει το προϊόν ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ένα εκ των δύο αλιευτικών προϊόντων στην Ευρώπη που διαθέτουν αυτή την αναγνώριση.

Σήμερα πλέον, για να ονομάζεται ένα αυγοτάραχο «Μεσολογγίου», πρέπει να προέρχεται από αυγά του θηλυκού κεφάλου, της μπάφας δηλαδή όπως τη λένε οι ντόπιοι, που ψαρεύεται αποκλειστικά στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Αυτό διαχωρίζει τους ντόπιους ψαράδες από τους παραγωγούς που εισάγουν κατεψυγμένα αυγά ψαριών και παράγουν με αυτά το δικό τους αυγοτάραχο.

Λίγο και σπάνιο, με γεύση εντελώς ξεχωριστή, το εξαιρετικό αυτό προϊόν δικαιολογεί την κατάκτηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Οι ψαράδες της «Αναγέννησης» ομονόησαν και συνεργάστηκαν, ζήτησαν την επιστημονική βοήθεια ενός παθιασμένου με το αντικείμενο βιολόγου, του Βαγγέλη Δημητρίου, που συνέταξε την έκθεση ΠΟΠ, και πέτυχαν έτσι κάτι σημαντικό και για τους ίδιους, αλλά και για τον τόπο τους, το Μεσολόγγι.


Το βραβείο απένειμε ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κώστας Κουτσικόπουλος.

Πού το βρισκουμε
Στο Μεσολόγγι από τον ίδιο τον συνεταιρισμό. Στην Αθήνα: Aφοί Βασιλόπουλοι, Παπαρρηγοπούλου 3, 210 32 43 573. Τηλ. επικοινωνίας: 6972 622 277.

Βραβεία 2016

Βραβεία 2014

Βραβεία 2013

Βραβεία 2012

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών