ΒΡΑΒΕΙΑ

Έφη Χριστοπούλου, Μαρία Λαζαράκη

Στην υπηρεσία του ελληνικού ελαιολάδου

03.06.2015
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ

Ο Νίκος Ψυλλάκης για το ελληνικό λάδι και η Σταυρούλα Κουράκου για το ελληνικό κρασί άνοιξαν δρόμους και προσέφεραν τη βάση για την ανάπτυξή τους από τη θέση ενός απλού δημοσίου υπαλλήλου. Tα χνάρια τους ακολούθησαν η Εφη Χριστοπούλου και η Μαρία Λαζαράκη.

Η Εφη Χριστοπούλου και η Μαρία Λαζαράκη, «μαθήτριες» του Νίκου Ψυλλάκη, χημικοί και συμφοιτήτριες, μπήκαν το 1976, μετά από διαγωνισμό, στο Χημικό Εργαστήριο του υπουργείου Εμπορίου. Δουλειά τους ήταν να μελετούν και να αναλύουν το ελαιόλαδο. Τόσο παθιάστηκαν με αυτό, που αρνήθηκαν τις προαγωγές που θα τις αποσπούσαν από το εργαστήριο σε άλλες υπηρεσίες.

Εξειδικεύθηκαν, η Εφη Χριστοπούλου στις χημικές και η Μαρία Λαζαράκη στις οργανοληπτικές αναλύσεις. Και βοήθησαν τους Ελληνες παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητα του ελαιολάδου τους. Συνέλεγαν οι ίδιες ή τους έστελναν οι παραγωγοί τα δείγματά τους και εκείνες έβρισκαν τα προτερήματα και τα ελαττώματα κάθε δείγματος. Και εξηγούσαν γιατί υπάρχει κάθε ελάττωμα και τι πρέπει να γίνει για να εξαλειφθεί. Δίδασκαν τη σωστή ελαιοποίηση. Παράλληλα ήταν οι πρώτες Ελληνίδες διεθνώς πιστοποιημένες γευσιγνώστριες λαδιού. Μας αντιπροσώπευσαν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου και σε όλα τα διεθνή φόρα.

Σαράντα χρόνια ανεκτίμητης και σχεδόν άγνωστης υπηρεσίας. «Η ηθική ικανοποίηση δεν μας έλειψε, λέει η Μαρία Λαζαράκη. «Από τα γράμματα των παραγωγών έως τα χειροκροτήματα των ξένων συναδέλφων μας. Και η μεγαλύτερη όλων: να βλέπουμε το ελληνικό λάδι να βελτιώνεται καθημερινά και να ανοίγει τα φτερά του στον διεθνή στίβο».


Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, κ.Νέλλη Παπαχελά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών