ΒΡΑΒΕΙΑ 2019

Γίγαντες από το μακρινό Ζαγόρι

Ο Δημήτρης Τζίμας και ο γιος του Θανάσης ξεκίνησαν μόλις πέρυσι, μαζί με μια χούφτα συντοπίτες τους, να καλλιεργούν βιολογικά φασόλια γίγαντες, μια παλιά ντόπια ποικιλία.

06.11.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Γίγαντες από το μακρινό Ζαγόρι

Ο Δημήτρης Τζίμας και ο γιος του Θανάσης ξεκίνησαν μόλις πέρυσι, μαζί με μια χούφτα συντοπίτες τους, να καλλιεργούν βιολογικά φασόλια γίγαντες, μια παλιά ντόπια ποικιλία.

Χτισμένη απέναντι από την Τύμφη, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, η Λάιστα είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου. Περίπου δύο ώρες οδήγησης σε δύσκολο δρόμο απαιτούνται για να φτάσει κανείς εδώ από τα Ιωάννινα. Οι κάτοικοι τον χειμώνα ελάχιστοι. Σε αυτό το χωριό, υπό αντίξοες συνθήκες, ο Δημήτρης Τζίμας και ο γιος του Θανάσης ξεκίνησαν μόλις πέρυσι, μαζί με μια χούφτα συντοπίτες τους, να καλλιεργούν βιολογικά φασόλια γίγαντες, μια παλιά ντόπια ποικιλία.

Τα λιγοστά επικλινή στρέμματα ποτίζονται με τα κρύα νερά των πηγών των ηπειρώτικων βουνών. Τα φασόλια μαζεύονται με το χέρι, αφήνονται να ξεραθούν, καθαρίζονται σπυρί το σπυρί, απεντομώνονται σε βαθιά κατάψυξη και συσκευάζονται. Η ετήσια παραγωγή δεν ξεπερνά τα 600-700 κιλά, όμως βοηθά να παραμείνει ζωντανό ένα μικρό χωριό. Αφράτοι, λαμπεροί, πεντανόστιμοι, οι γίγαντες Λάιστας Ζαγορίου αξίζει να γίνουν γνωστοί σε σε όλη τη χώρα.

 

Βραβεία 2020

Βραβεία 2018

Βραβεία 2017

Βραβεία 2016

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών