ΒΡΑΒΕΙΑ 2019

Η νέα γενιά του ελληνικού αμπελώνα

Ο Γιάννης Βαλαμπούς, η Κατερίνα και ο Σωτήρης Μποσινάκης, ο Απόστολος Θυμιόπουλος και η Αλεξάνδρα Μανουσάκη μοιράζονται κάτι κοινό: τη δημιουργική ορμή, τη φιλοδοξία της καινοτομίας, τον εξωστρεφή προσανατολισμό.

07.11.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Η νέα γενιά του ελληνικού αμπελώνα

Ο Γιάννης Βαλαμπούς, η Κατερίνα και ο Σωτήρης Μποσινάκης, ο Απόστολος Θυμιόπουλος και η Αλεξάνδρα Μανουσάκη μοιράζονται κάτι κοινό: τη δημιουργική ορμή, τη φιλοδοξία της καινοτομίας, τον εξωστρεφή προσανατολισμό.

Το φετινό βραβείο κρασιού έχει ξεχωριστή σημασία. Δεν πήγε σε μεγάλα φαβορί ή σε ιστορικά οινοποιεία, αλλά σε εκπροσώπους της νέας γενιάς του ελληνικού αμπελώνα, πέντε ανερχόμενους οινοποιούς με μοντέρνα ματιά, σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης, νέα στιλ κρασιών.

Ο Γιάννης Βαλαμπούς, η Κατερίνα και ο Σωτήρης Μποσινάκης, ο Απόστολος Θυμιόπουλος και η Αλεξάνδρα Μανουσάκη δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές, έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, αλλά μοιράζονται κάτι κοινό: τη δημιουργική ορμή, τη φιλοδοξία της καινοτομίας, τον εξωστρεφή προσανατολισμό.

Δηλωμένος τερουαρίστας, ο Απόστολος Θυμιόπουλος οινοποίησε με σύγχρονο τρόπο το Ξινόμαυρο και με το κρασί «Γη και Ουρανος» μας παραδίδει μια λιγότερο ρουστίκ Νάουσα. Δικαίως θεωρείται από τους αναμορφωτές του ελληνικού κρασιού. Εξάγει το 90% της παραγωγής του.

Στη Σαντορίνη, την πατρίδα του Ασύρτικου, ο Γιάννης Βαλαμπούς έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία διεκδικώντας θέση δίπλα στους κλασικούς. Το 2015 φτιάχνει το boutique οινοποιείο του, συνεργάζεται με δυο οινολόγους με καινούργιες ιδέες και μαζί παράγουν κρασιά που κάνουν αίσθηση. Αποδίδουν το Ασύρτικο αλλιώς. Οι ετικέτες τους φιγουράρουν σε λίστες κορυφαίων εστιατορίων εντός και εκτός Ελλάδας. Τους παραδέχονται και οι πιο αυστηροί connoisseurs.

Νέους δρόμους άνοιξαν και οι Μποσινάκηδες, οινοπαραγωγοί αφοσιωμένοι αποκλειστικά στο Μοσχοφίλερο, την έκφραση του οποίου αποτυπώνουν σε μόλις δύο ετικέτες. Με χαρακτηριστική επιμονή, έδωσαν φόρα και δυναμική στην ποικιλία και ανέδειξαν την ΠΟΠ Μαντινεία σε φαβορί του ελληνικού αμπελώνα.

Καινούργια ματιά έφερε στο οικογενειακό οινοποιείο στον Βατόλακκο Χανίων και η Αλεξάνδρα Μανουσάκη. Δημιούργησε κρασιά απολαυστικά και ευκολόπιοτα, μια σειρά από λευκά γηγενών ποικιλιών, αλλά και το διάσημο ροζέ τους, που φέρει την καλλιτεχνική της υπογραφή στην ετικέτα. Ακόμα, ανέπτυξε τον οινοτουρισμό κι έτσι σήμερα 300 επισκέπτες φτάνουν κάθε μέρα στο οινοποιείο τους, έναν ολοζώντανο πολυχώρο γαστρονομίας με άξονα το κρασί.

Τα κρασιά όλων είναι αλλιώτικα, ξαφνιάζουν και συγκινούν γιατί προσεγγίζουν την παράδοση με τρόπο δημιουργικό και συνδιαλέγονται μαζί της χωρίς να την υπηρετούν δογματικά.

Βραβεία 2020

Βραβεία 2018

Βραβεία 2017

Βραβεία 2016

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT