ΒΡΑΒΕΙΑ

Τυριά από κυκλαδίτικο τερουάρ

Το νιώτικο τυροκομείο φτιάχνει εξαίσια τυριά στη γεύση των οποίων αποτυπώνεται η θαλασσινή νοστιμιά της χλωρίδας της ΄Ιου.

06.11.2019
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Το νιώτικο τυροκομείο φτιάχνει εξαίσια τυριά στη γεύση των οποίων αποτυπώνεται η θαλασσινή νοστιμιά της χλωρίδας της ΄Ιου.

Η μονάδα σύγχρονη, όμως οι συνταγές των τυριών παλιές και με τις γευστικές αρετές της οικοτεχνικής τυροκόμησης. Ο λόγος για το νιώτικο τυροκομείο που φτιάχνει εξαίσια τυριά στη γεύση των οποίων αποτυπώνεται η θαλασσινή νοστιμιά της χλωρίδας της ΄Ιου. Το γάλα προέρχεται από αλανιάρικα κατσίκια, πρόβατα και αγελάδες που βόσκουν σε έναν παραθαλάσσιο κάμπο πλάι στο Μαγγανάρι.

Το κεφαλοτύρι, το σκωτύρι, το ξινό, η μυζήθρα, αλλά και καινούργια προϊόντα όπως η γραβιέρα «Ομήρου Τριλογία», ενθουσίασαν τους ειδικούς που συμμετείχαν στην τυφλή γευσιγνωσία του Γαστρονόμου. Το δημοτικό τυροκομείο του νησιού ανέλαβε κάποια στιγμή ιδιωτικά ο Δημήτρης Ζακχαίος, αντιδήμαρχος της Ίου, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανασυγκρότησή του.

Στο πλάι του, ο πολυμήχανος διευθυντής Στέλιος Παξιμαδάς, ο πεπειραμένος τυροκόμος Παναγιώτης Βαλμάς και ο διάδοχός του Πάρης Σιφναίος. Το αποτέλεσμα; Διπλασίασαν την παραγωγή και σταθεροποίησαν την ποιότητα συνεχίζοντας δυναμικά τη μακραίωνη τυροκομική παράδοση του νησιού.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών