ΒΡΑΒΕΙΑ 2023 PROMOTED

Οι τόποι μας αφορμή για γιορτή

Στα Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου, που φέτος ανέδειξαν ακρίτες παραγωγούς, η Lidl Ελλάς έδωσε το «παρών» με ελληνικές γεύσεις και προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας.

25.12.2023
Οι τόποι μας αφορμή για γιορτή

Στα φετινά «Βραβεία Ποιότητας» του Γαστρονόμου, τα οποία ήταν αφιερωμένα σε παραγωγούς από ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, στη σκηνή ανέβηκαν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν με την ποιότητα των προϊόντων τους, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας τον τόπο τους. Η τελετή της απονομής που πραγματοποιήθηκε στις ατμοσφαιρικές διατηρητέες αποθήκες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, κάτω από πολυκαιρισμένες ταμπέλες εβρίτικων τελωνείων, δίπλα σε παλιές φορεσιές και αντικείμενα- κομμάτια του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, ήταν γεμάτη ελαιόδεντρα, αμπέλια, βοσκοτόπια και ιστορίες. Είχε μαζεμένες πολλές γευστικές ντοπιολαλιές.

Ήταν αφορμή για σκέψη αυτή η βραδιά. Για τη σημασία όλων όσων δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο και παρά τις μεγάλες δυσκολίες επιμένουν. Για την ανάγκη διαφύλαξης της παράδοσης, που δεν είναι κάτι το στατικό. Περνάει από γενιά σε γενιά και αλλάζει, εξελίσσεται, είναι μαζί μας στο εδώ και το τώρα. Για όλα αυτά τα προϊόντα που τραβάνε την προσοχή μας καρφώνοντας το σημαιάκι τους σε διάφορα σημεία του χάρτη. Με αυτά μαγείρεψαν οι σεφ που πήραν τη σκυτάλη μετά την απονομή. Έστησαν τους πάγκους τους δίπλα δίπλα στην πλαϊνή αποθήκη όπου συνεχίστηκε η βραδιά, και άπλωσαν μια πολύ νόστιμη «πραμάτεια». Οι μεζέδες τους ήταν μια πλούσια περιήγηση σε γεύσεις ελληνικές, ένα ιδιαίτερο πάρε-δώσε περιοχών. Εκεί βρισκόταν και η Γωγώ Δελογιάννη, στον πάγκο της Lidl Ελλάς, του μεγάλου χορηγού της διοργάνωσης, που έχει τη δική της πλούσια συλλογή από ντόπια προϊόντα. Μια συλλογή που όλο και μεγαλώνει και αναδεικνύει γεύσεις-κλασικές αξίες του τόπου μας.

Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη με την ομάδα της, Αλκμήνη Γαρνέλη και Γιώργο Σκούφο.

Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τα ελληνικά τοπικά προϊόντα «Νώμα» στους μεζέδες που φτιάχτηκαν για τη γιορτή και έφυγαν με μερικά ακόμη για το σπίτι.

Η σεφ, με τη σειρά τοπικών προϊόντων «Νώμα», που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με παραγωγούς και αγρότες από διάφορα σημεία της Ελλάδας -από την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και τη Θράκη, και από τη Λήμνο μέχρι τη Σύρο και την Κρήτη- και τα οποία μπορεί κανείς να βρει μόνο στα Lidl, ετοίμασε πολλά ωραία μεζεδάκια. Με τη φέτα Θράκης και το νωπό βούτυρο Δράμας έφτιαξε μια πολύ γευστική ζυμαρόπιτα, «ενδεικτική της κουζίνας της υπαίθρου, όπου μαγείρευαν με όσα είχαν», όπως είπε προσφέροντάς την στους καλεσμένους – αυτή την πίτα που την φτιάχνουν στην Ήπειρο από όπου κατάγεται κατά το ήμισυ, την αγαπάει πολύ. Με τα ρεβίθια Θεσσαλίας της ίδιας σειράς σκάρωσε μια μερακλίδικη ρεβιθάδα με σουτζούκι πέταλο και κόκκινη πιπεριά. Eκείνο όμως που έκανε θραύση ήταν τα σάντουιτς που έφτιαξε. Έμοιαζαν με μπεργκεράκια και ήταν πέρα για πέρα ελληνικά. Γεμιστά με σουτζουκάκι προβατίνας κοκκινιστό, τραγανό αγγουράκι πίκλα και γραβιέρα Μυτιλήνης, κι αυτή με τη σφραγίδα «Νώμα», τιμήθηκαν δεόντως. Πολλοί επέστρεψαν για ένα δεύτερο πριν κατευθυνθούν προς τον εβρίτικο μπακλαβά που τοποθετημένος σε μεγάλο μπρούτζινο ταψί του 19ου αιώνα, ανέλαβε να γλυκάνει όσους πήραν μέρος στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά.

Η κ. Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικής υπευθυνότητας της Lidl Eλλάς

Η κ. Αδαμίδου επέδωσε το Βραβείο Παραγωγής Οίνου σε τέσσερα οινοποιεία της Λήμνου

Έχει πολλούς ανθρώπους που πασχίζουν και επιμένουν η πατρίδα μας. Που κάνουν μικρά θαύματα με όσα έχουν διαθέσιμα. Έχει πολλά θαυμάσια προϊόντα που αξίζει να τα γνωρίσουμε, να τα κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, να τα βάλουμε στο τραπέζι μας. Τυριά πολλών λογιών, διαλεχτά μέλια, ξεχωριστά ελαιόλαδα, ποιοτικά κρασιά… Όπως τόνισε η κ. Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικής υπευθυνότητας της Lidl Eλλάς, επιδίδοντας το βραβείο παραγωγής οίνου σε τέσσερα οινοποιεία που κάνουν εξαιρετική δουλειά στη Λήμνο, «στην προσπάθειά τους διακρίνουμε το μεράκι, την επιμονή στο ποιοτικό αποτέλεσμα αλλά και τη μεγάλη αγάπη τους για τον τόπο τους». Αυτός ο τόπος, ο κάθε τόπος -καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα, τη δική του δύναμη, τη δική του γεύση- είναι που κάνει τη διαφορά. Στη Lidl Eλλάς το πιστεύουν απόλυτα αυτό.

Βραβεία 2022

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών