30'
προετοιμασία
1 ώρα και 35' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: για τάρτα 36 εκ.Για τη γέμιση
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε την αρνόπιτα της Αρκαδίας ξεκινάμε με τη γέμιση και σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5 λεπτά, να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο, αλατοπίπερο και θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε περίπου 200 ml νερό ή τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά το ήμισυ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Αν μείνουν υγρά και το φαγητό έχει γίνει, δυναμώνουμε τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε να εξατμιστούν. Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το κρέας, το καθαρίζουμε από κόκαλα και λίπη, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση εξέχει.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία τη ζύμη, καλύπτουμε με λαδόκολλα και γεμίζουμε με ωμό ρύζι (για να μη φουσκώσει). Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, πετάμε τη λαδόκολλα με το ρύζι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C.
- Γεμίζουμε με το μείγμα αρνιού, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε την αρνόπιτα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η τάρτα και να ροδίσει στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.