ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρμελάδα κυδώνιΜαρμελάδα κυδώνι
10' προετοιμασία
1 ώρα βράσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 10'

Υλικά

Τεμάχια: για 6 - 8 μικρά βάζα

Διαδικασία

  1. Για την μαρμελάδα νεράντζι, αρχικά ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη το εξωτερικό μέρος της φλούδας των νεραντζιών που είναι το πιο πικρό, προσέχοντας να μη φτάσουμε στο άσπρο.
  2. Τα ξεπλένουμε καλά.
  3. Βάζουμε στη φωτιά δύο κατσαρόλες με νερό να βράσει.
  4. Ρίχνουμε τα φρούτα στην πρώτη, τα βράζουμε γύρω στα 10 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που ξαναρχίζει να κοχλάζει το νερό) και τα περνάμε με τρυπητή κουτάλα στη δεύτερη κατσαρόλα όπου κοχλάζει το νερό.
  5. Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετά μέχρι να μαλακώσουν και τότε τα βάζουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέ- ση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τις χοντρές ίνες και τον ομφαλό και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  6. Μετράμε τον πολτό των νεραντζιών με ένα ποτήρι και τον βάζουμε στην κατσαρόλα.
  7. Μετράμε τόσα ποτήρια ζάχαρη όσα είναι ο πολτός και τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
  8. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε ένα εικοσιτετράωρο να περιμένουν.
  9. Μετά προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  10. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει η μαρμελάδα και πάρει μυρωδιά τσίκνας.
  11. Όταν δέσει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κονιάκ (αν βάλουμε) και τα ψημένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
  12. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και βάζουμε τη μαρμελάδα καυτή στα αποστειρωμένα βάζα.
  13. Τα κλείνουμε ερμητικά και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 34.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών