ΑΓΟΡΑ

Φίλινγκς: Το νέο ζαχαροπλαστείο που συζητιέται στο Παγκράτι

Πανάλαφρη lemon pie με πρόβειο γιαούρτι, μηλόπιτα-μιλφέιγ, μαντλέν ή ρολά με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου;

16.06.2022
Φίλινγκς: Το νέο ζαχαροπλαστείο που συζητιέται στο Παγκράτι

Λευκό πλακάκι, κρεμ, πορτοκαλί και ροζ χρώματα, ένας φοίνικας (στο logo), ένα ανοιχτό εργαστήριο και πολλά «φίλινγκς». Αυτό το τελευταίο, έτσι γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες, είναι το όνομα του νέου, μοντέρνου ζαχαροπλαστείου που άνοιξε μόλις πριν δύο ημέρες στο Παγκράτι. «Το διαλέξαμε γιατί σημαίνει συναισθήματα αλλά αναφέρεται και στις διαφορετικές γεμίσεις (fillings) που χαρακτηρίζουν κάθε γλυκό» λέει ο ζαχαροπλάστης και ιδιοκτήτης του μαγαζιού Αλέξανδρος Κόνιαρης. Κρέμα φιστικιού παρέα με κομποτέ βερίκοκο ή λεμονάτη custard ψημένη μαζί με ξινό πρόβειο γιαούρτι είναι μερικές μόνο από αυτές που βρίσκεις στα γλυκά του αυτήν την εποχή. Η πρώτη έρχεται στη βολική «συσκευασία» ενός κυλινδρικού choux ενώ η δεύτερη είναι η γέμιση της πανάλαφρης lemon pie που τσιμπάει όσο πρέπει σε οξύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα αγαπημένα μας παγωτά του φετινού καλοκαιριούΤα αγαπημένα μας παγωτά του φετινού καλοκαιριού

Ένας μπαμπάς-μαργαρίτα, μια μους φράουλας σε σχήμα υπερμεγέθους λευκής φράουλας με κανονικό, φρέσκο κοτσανάκι, μια μηλόπιτα-μιλφέιγ καλυμμένη με ένα φυλλαράκι από tuile αμυγδάλου -ο Αλέξανδρος έχει κάνει προσπάθεια ώστε τα νόστιμα γλυκά του να είναι και όμορφα αλλά είναι έτοιμος να τα αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Προπαθεί σε έναν βαθμό να ακολουθεί την εποχικότητα και, για να μην βαριέται και να γίνεται πιο δημιουργικός, έχει σκοπό να γεμίζει τη βιτρίνα του με καινούργια δημιουργήματα κάθε μήνα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexandros Koniaris (@alexkon_)

«Θα αλλάζουν όλοι οι κωδικοί, τα σχήματα, οι γεύσεις. Δεν έχω σκοπό να κάθομαι ήσυχος» λέει ο ίδιος. Στη μέχρι τώρα πορεία του είχε μπόλικες αξιόλογες συνεργασίες και διαφορετικές επιρροές. Η παραμονή του στο Λονδίνο και η αγάπη του για μαγαζιά όπως το E5 Bakehouse του Hackney ή το Mirabelle της Κοπεγχάγης επηρέασαν τα γούστα του, ενώ μέχρι σήμερα έχει φροντίσει για τα γλυκά στις κουζίνες εστιατορίων όπως το Hind’s Head του Heston Blumenthal, το Marcus του Marcus Wareing αλλά και το CTC και εσχάτως το Simul στην Αθήνα.

Δεν μεγάλωσε πάντως ονειρευόμενος μισελενάτες κουζίνες. Πρώτα ασχολήθηκε με το μπάσκετ, ώσπου ένας σοβαρός τραυματισμός τον έβγαλε από το παιχνίδι: «Καλύτερα, γιατί δεν ήταν ότι θα γινόμουν και κανένας Διαμαντίδης» λέει. Στα 21 του χρόνια τυχαία επέλεξε να περάσει από μια σχολή μαγειρικής και, παρόλο που οι κουζίνες των μαγείρων δεν του έκαναν την καλύτερη πρώτη εντύπωση, τα εργαστήρια των ζαχαροπλαστών τον γοήτευσαν με την τάξη και την ηρεμία τους. Κάπως έτσι βρέθηκε να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣcheesecakesCheesecake από όλο τον κόσμο

Σήμερα στο Φίλινγκς συστήνεται μέσα από τα δικά του γλυκά. Ανάμεσα στα ωραία που δοκιμάσαμε: ο μπαμπάς σε σχήμα μαργαρίτας με κρέμα από πρόβειο γιαούρτι, σιρόπι λεμονόχορτου και κομποτέ ροδάκινου στο κέντρο, το κυλινδρικό choux με κρέμα και πραλίνα φιστικιού και κομποτέ βερίκοκο και η υβριδική μηλόπιτα-μιλφέιγ. Η αγγλο-ελληνικής επιρροής lemon pie έχει φίνα τάρτα, custard λεμονιού που αναμειγνύεται με πρόβειο γιαούρτι, ελβετική μαρέγκα και αποξηραμένα ράσμπερι -είναι ξινή, ελαφριά και αξιοσημείωτη. Φρούτα εποχής αλλά και τροπικά βρίσκουμε σε αρκετές ακόμα από τις τωρινές επιλογές που προσφέρει οπως η σοκολατίνα με γάλακτος και μπίτερ σοκολάτα μαζί με καραμέλα ενισχυμένη με μάνγκο, φρούτο του πάθους και ανανά.

Λίγο παραδίπλα από τη βιτρίνα βρίσκεται ένα καρότσι απ’ το οποίο μπορείς απευθείας να διαλέξεις σφολιάτες και άλλα φουρνιστά, από μαντλέν και financier μέχρι μπισκότα και ρολά με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου. Τα αλμυρά δεν θα λείπουν από το Φίλινγκς και μάλιστα πολύ άμεσα θα δούμε νέα προϊόντα σε συνεργασία με σεφ-φίλους του Αλέξανδρου Κόνιαρη όπως τον Δήμο Μπαλόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο pop-up της Πειραιώς 260 για ποτό και φαγητό μετά την παράστασηΣτο pop-up της Πειραιώς 260 για ποτό και φαγητό μετά την παράσταση

Φίλινγκς

Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Αθήνα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών