ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκύθα γεμιστή με κιμά και ρύζιΚολοκύθα γεμιστή με κιμά και ρύζι
45' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για την κολοκύθα γεμιστή με συκωτάκια κοτόπουλου, μήλα και κάστανα ξεκινάμε και με κοφτερό μαχαίρι και με προσεκτικές κινήσεις κόβουμε το «καπάκι» της κολοκύθας με το κοτσάνι, περίπου όπως κάνουμε με τις ντομάτες για γεμιστά.
  2. Κρατάμε το καπάκι στην άκρη, θα το χρειαστούμε μετά.
  3. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες από το κέντρο της κολοκύθας, λαδώνουμε το εσωτερικό της και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Προχωράμε στην γέμιση και Βάζουμε να κάψει καλά μια σκέτη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.
  5. Ρίχνουμε τον κιμά και αρχίζουμε αμέσως να τον κομματιάζουμε με ξύλινη κουτάλα, ώστε να μη μένει σταθερός, γιατί θα βγάλει τα υγρά του και θα βράσει, αντί να καβουρδιστεί.
  6. Συνεχίζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σπυρωτός, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  7. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να ροδίσει ο κιμάς, και ρίχνουμε τα συκωτάκια και τα κουκουνάρια.
  8. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι.
  9. Συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το σοτάρισμα και σβήνουμε με το κρασί, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα για να διαλυθούν στο υγρό τα καμένα υπολείμματα από το καβούρδισμα του κιμά.
  10. Όταν εξατμιστεί το υγρό εντελώς, ρίχνουμε τον ζωμό, τις σταφίδες, τα κάστανα, το μήλο, το κυδώνι, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  11. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
  12. Αποσύρουμε.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  14. Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα της κατσαρόλας θα είναι αρκετά ζουμερό, αλλά το υγρό αυτό χρειάζεται για να μαγειρευτεί η γέμιση.
  15. Σκεπάζουμε την κολοκύθα με το καπάκι της και την τυλίγουμε ολόκληρη καλά με αλουμινόχαρτο για να μην καεί στο ψήσιμο.
  16. Τη βάζουμε σε σχετικά βαθύ ταψάκι, στο οποίο ρίχνουμε 2 νεροπότηρα νερό φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος μπεν μαρί.
  17. Ψήνουμε για περίπου 2-21⁄2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα (ελέγχουμε τρυπώντας με ένα μαχαιράκι) και να σωθούν τα υγρά της γέμισης τόσο, ώστε να μελώσει.
  18. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και μετά από λίγα λεπτά βάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά (με τη βοήθεια κάποιου) την κολοκύθα σε πιατέλα.
  19. Σερβίρουμε το φαγητό μέσα από την κολοκύθα, παίρνοντας για κάθε μερίδα και μερικά κομμάτια από την ψημένη, μελωμένη σάρκα της κολοκύθας.

Ώριμα Chardonnay.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Συκώτι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών