ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκύθα στον φούρνο με κεφαλοτύριΚολοκύθα στον φούρνο με κεφαλοτύριΤη συνήθιζαν σε πολλά μέρη της Μικράς Ασίας, τόσο σε αλμυρή όσο και σε γλυκιά εκδοχή. Γι’ αυτές τις γλυκές κολοκυθόπιτες που έχουν το σχήμα σαλίγκαρου χρησιμοποιούμε το ίδιο ζυμάρι με τα χερίσια μακαρόνια. Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για ατομικά πιτάκια να ετοιμάσουμε μία μεγάλη, ενιαία πίτα που θα την ψήσουμε στον φούρνο.

2 ώρες προετοιμασία
30' τηγάνισμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Διαδικασία

  1. Για τον γλυκό ταμπουρά ξεκινάμε και βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα στραγγιστήρι, την ανακατεύουμε με λίγο αλάτι και την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της, για περίπου 1 ώρα.
  2. Τη στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λωρίδα μήκους περίπου 40 εκ. και πλάτους περίπου 10 εκ.
  5. Απλώνουμε κατά μήκος κάθε λωρίδας λίγη από τη γέμιση και την τυλίγουμε σε ρολό.
  6. Τυλίγουμε το ρολό σε σαλίγκαρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
  7. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  8. Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  9. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν τα περιττά λάδια.
  10. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών