20'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 8 - 10Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
- Για το κέικ με αλεύρι ολικής, λάδι και αμύγδαλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Αλείφουμε με λάδι μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου περίπου 22-24 εκ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τον παπαρουνόσπορο και τα τριμμένα αμύγδαλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τα αυγά και τη βανίλια.
- Χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τα ξύσματα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το γάλα και το γιαούρτι.
- Χτυπάμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Στη μέση των στεγνών υλικών κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα των υγρών υλικών.
- Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι το κέικ να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και η οδοντογλυφίδα που θα τρυπήσουμε στο κέντρο να μείνει καθαρή.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το ξεφορμάρουμε όταν κρυώσει λίγο.
- Γαρνίρουμε, το κέικ με αλεύρι ολικής, λάδι και αμύγδαλα, με τα σύκα, τα οποία ακουμπάμε στην επιφάνειά του και τα περιχύνουμε με το μέλι.