Στην Κατάνια της Σικελίας, από όπου κατάγεται και η συνταγή, η έκφραση για το τέλειο, το εξαιρετικό, το μεγαλειώδες, αυτό που δεν χωρεί καμία επιπλέον παρέμβαση, είναι «una vera Norma: μια αληθινή Νόρμα» και αναφέρονται βέβαια στην ομώνυμη όπερα του Βιντσέντσο Μπελίνι, που για τους Σικελούς, και όχι μόνο, αποτελεί συνώνυμο της τελειότητας. Έτσι λοιπόν, όταν ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός Nino Martoglio (1870-1921) δοκίμασε σε σπίτι φίλων καλλιτεχνών το πιάτο αυτό, δεν μπορούσε παρά να αναφωνήσει ότι «είναι μια αληθινή Νόρμα» και να γίνει ο νονός της πιο εμβληματικής συνταγής της Κατάνια. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες εκδοχές της ονοματοδοσίας, όπως ότι πήρε το όνομά της προς τιμήν της ίδιας της όπερας κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρεις άγνωστες ιταλικές μακαρονάδες που θα φτιάχνουμε χειμώνα-καλοκαίριΤρεις άγνωστες ιταλικές μακαρονάδες που θα φτιάχνουμε χειμώνα-καλοκαίρι
20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις πένες αλά Νόρμα, σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας, τους αλατίζουμε και τους αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε να ξεπικρίσουν και να αποβάλουν τα υγρά τους.
  2. Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας με το χέρι μας και σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας.
  3. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τα 150 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για περίπου 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Παράλληλα, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα για ένα λεπτό.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ρίγανη και βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
  6. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πένες, 4 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
  7. Με τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες που είναι ακόμα ζεστές, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
  9. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον βασιλικό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  10. Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε τα ζυμαρικά.

Μυστικά

* Παραδοσιακό σιτσιλιάνικο τυρί από πρόβειο γάλα, ημίσκληρο, αλατισμένο (salata) και παλαιωμένο. Επειδή είναι δυσεύρετο, το αντικαθιστούμε με παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών