Ε, είπαμε δεν φτιάχνουμε μόνο εμείς γεμιστά. Οι Ισπανοί τα αγαπούν και τα περιποιούνται δεόντως, ιδίως τις πιπεριές: αφού πρώτα τις ψήσουν, τις ξεφλουδίζουν επιμελώς ώστε να αποκαλυφθεί η βελούδινη σάρκα τους. Ο σεφ έφερε η συνταγή στα μέτρα μας και χρησιμοποίησε πιπεριές Φλωρίνης.
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
15'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη γέμιση
Για τον ζωμό
Διαδικασία
Πιπεριές
- Για να φτιάξουμε γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης με κουσκούς και γαρίδες, ψημένες σε αρωματικό σπιτικό ζωμό, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Πλένουμε τις πιπεριές, τις σκουπίζουμε καλά και τις αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο.
- Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν, γυρίζοντάς τες μια-δυο φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις βάζουμε αμέσως σε μπολ και το σκεπάζουμε αμέσως και σφιχτά με διάφανη μεμβράνη.
- Αφήνουμε για 15 λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε (πολύ εύκολα), αφήνοντάς τες ολόκληρες, με το κοτσάνι τους.
- Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση σαν βαρκούλες και αφαιρούμε τα σπόρια.
Ζωμός
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τον ζωμό, εκτός από τον πελτέ και το κρασί.
- Τα σοτάρουμε ήπια για 20-25 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και προσθέτουμε το ζεστό νερό.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά και έπειτα μετριάζουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε μέχρι ο ζωμός να μειωθεί στο μισό (περίπου 500 ml).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γέμιση
- Ψιλοκόβουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με το κρεμμυδάκι, το κουσκούς και τα μυρωδικά.
- Προσθέτουμε 200 ml από τον ζωμό που ετοιμάσαμε, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Επιλέγουμε ένα ταψί που να χωράει τις πιπεριές σε μονή στρώση και το στρώνουμε με λαδόκολλα.
- Γεμίζουμε όλες τις πιπεριές με το μείγμα της γέμισης, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 2 εκ. από το χείλος τους, για να αφήσουμε χώρο στο κουσκούς να φουσκώσει στο ψήσιμο χωρίς να χυθεί έξω από τις πιπεριές.
- Τις αραδιάζουμε σε μονή στρώση στο ταψί, χωρίς να τις στριμώξουμε ιδιαίτερα, και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα 300 ml από τον ζωμό.
- Σκορπίζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε.
- Τις σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα, για να μην «αρπάξουν» στο ψήσιμο.
- Τις ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι το κουσκούς να μαλακώσει και να φουσκώσει, αλλά να παραμείνει σπυρωτό.
- Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε τις πιπεριές από το ταψί και τις μοιράζουμε σε πιάτα.
- Αφαιρούμε από το ταψί τις λαδόκολλες, το lemongrass, τις δάφνες, τους κόκκους πιπεριού και τα κλωνάρια θυμαριού και πολτοποιούμε το υπόλοιπο περιεχόμενο του ταψιού σε πολυκόφτη.
- Διορθώνουμε, αν χρειάζεται, το αλατοπίπερο, περιχύνουμε τις πιπεριές και σερβίρουμε τις γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης με κουσκούς και γαρίδες, ψημένες σε αρωματικό σπιτικό ζωμό.
Ρωμαλέα ροζέ ή ελαφρά κόκκινα κρασιά, όπως Merlot ή Αγιωργίτικο δεξαμενής.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.