Ωραία περάσαμε και φέτος το Πάσχα. Μαγειρέψαμε, ζυμώσαμε (κάποιοι από εμάς), μας έφεραν οι μαμάδες και οι θείες κουλουράκια και τσουρέκια, αγοράσαμε και έτοιμα, ήρθαν και οι νονοί με τα σοκολατένια αυγά… Πόσα να φάμε πια; Όπως πάντα, έχουν περισσέψει και κουλούρια, και τσουρέκια, και σοκολατένια αυγά. Τι μπορούμε να τα κάνουμε; Σίγουρα δεν τα πετάμε αφού μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε άλλα γλυκά. Δεν χρειάζεται καν να ψάξουμε για συγκεκριμένες συνταγές, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις δικές μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη φαντασία και ευρηματικότητα. Εμείς σας δίνουμε κάποια παραδείγματα αλλά και συνταγές για να κάνετε τις ιδέες πράξη.

Αυγοφέτες τσουρεκιού, βασική συνταγή
Ένα πλούσιο πρωινό με αυγόφετες τσουρεκιού, φρέσκα φρούτα, μέλι ή γιαούρτι…

Βυζαντινό - εύκολο γλυκό με κρέμα βανίλιας και τσουρέκι
Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια και φτιάχνουμε ένα νόστιμο παραδοσιακό γλυκό που μοιάζει με εκμέκ, το Βυζαντινό.

Τι μπορούμε να κάνουμε με το τσουρέκι που περίσσεψε;

Μπορούμε να το κάνουμε βάση για εκμέκ. Το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 με 1½ εκ., τις στρώνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ, τις σιροπιάζουμε και από πάνω απλώνουμε μια στώση κρεμ πατισερί και μια στρώση σαντιγί. Σκορπάμε λίγο κοπανισμένο φυστίκι και έτοιμο το γλυκό μας. Δείτε μία πολύ ωραία συνταγή για Εκμέκ με βάση από τσουρέκι ή πολίτικη βασιλόπιτα. Παρόμοιας λογικής είναι και το Σιροπιαστό γλυκό φούρνου με μπαγιάτικο τσουρέκι.

Η παράδοση δεν σταματάει να μας εμπνέει! Εκτός από το εκμέκ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τσουρέκι για να φτιάξουμε Βυζαντινό, ένα εύκολο σιροπιαστό γλυκό με κρέμα βανίλιας και τσουρέκι. Αλλά και οι κατά τόπους παραδόσεις έχουν να μας δώσουν ιδέες. Στη Ζάκυνθο, ας πούμε, κάνουν μια σοκολατένια πουτίγκα με την περισσευούμενη ζακυνθινή κουλούρα που φτιάχνουν τα Χριστούγεννα, αλλά το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει το Πάσχα με το περισσευούμενο τσουρέκι. Κι έχουν και ένα άλλο υπέροχο γλυκό, τη Ζακυνθινή φρυγανιά, με φρυγανιές στη βάση. Εμείς μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με τσουρέκι, που θα φρυγανίσουμε λίγο στην τοστιέρα ή στον φούρνο, μέχρι να γίνει τραγανό και στεγνό.

Πρωινό με αυγοφέτες από τσουρέκι! Τι καλύτερο για να ξεκινήσει η μέρα; Και είναι και πιο εύκολο από το να φτιάξουμε pancakes. Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες, το βουτάμε σε γάλα και αυγό και το τηγανίζουμε. Συνοδεύουμε με ό,τι θέλουμε: από γιαούρτι και φρούτα μέχρι μέλι και μαρμελάδες. Ή και σκέτες αυγοφέτες με ζάχαρη και κανέλα, σαν τηγανίτες. Δείτε και αυτή τη συνταγή για Αυγοφέτες με τσουρέκι, μέλι και αρωματισμένο γιαούρτι με βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού και μαστίχα.

Ο βασιλιάς των γλυκών, το τιραμισού μπορεί επίσης να γίνει με τσουρέκι αντί για σαβαγιάρ. Είναι ένα δροσερό γλυκό, που ταιριάζει ταμάμ αυτή την εποχή. Χρησιμοποιήστε όποια συνταγή για τιραμισού θέλετε, μειώνοντας απλώς τη ζάχαρη της κρέμας, γιατί το τσουρέκι είναι πιο πλούσιο και πιο γλυκό από τα σαβαγιάρ. Ρίξτε μια ματιά και στη δική μας συνταγή για Τιραμισού με βάση από βασιλόπιτα ή τσουρέκι, που είναι πανεύκολη και έχει όλα τα υλικά μετρημένα και υπολογισμένα.

Ποτέ δεν λέμε όχι σε ένα τιραμισού! Αυτό εδώ γίνεται με τσουρέκι αντί για σαβαγιάρ.

Δεν χρειαζόμαστε παντεσπάνι, όταν έχουμε τσουρέκι. Παίρνουμε κι ένα κουτί πουράκια και ετοιμάζουμε αυτή την εύκολη τούρτα σοκολάτας.

Μήπως γιορτάζει κανείς; Σας έχουμε τρομερή ιδέα! Γιατί δεν φτιάχνετε τούρτα με τσουρέκι αντί για παντεσπάνι; Κόψτε το τσουρέκι σε ομοιόμορφες φέτες και στρώστε τες έτσι που να σχηματιστεί ένα ενιαίο παντεσπάνι μέσα στο τσέρκι σας. Δείτε εδώ μία συνταγή που προσαρμόζεται εύκολα: Τούρτα σοκολάτας, η πιο κλασική και αγαπημένη.

Τι θα κάνουμε με τα πασχαλινά κουλουράκια που περίσσεψαν;

Σμυρναίικα, πολίτικα, γιαννιώτικα ή όποια άλλα πασχαλινά κουλουράκια έχουμε στο σπίτι μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλα τα γλυκά που έχουν μπισκότα. Μπορούμε να τα αλέσουμε σε σκόνη στον πολυκόφτη και να κάνουμε βάση για τσίζκεϊκ ή τρουφάκια, μπορούμε να τα σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια και να φτιάξουμε μωσαϊκό ή σαλάμι ή μπισκοτογλυκά ψυγείου.

Παραδείγματα: Σε αυτό το Γρήγορο σοκολατένιο μπισκοτογλυκό μπορούμε να αλέσουμε κουλουράκια αντί για πτι μπερ και στο Μπισκοτογλυκό με άνθος αραβοσίτου, ζελέ και μπανάνες, θα θρυμματίσουμε τα κουλουράκια σε πιο χοντρά κομμάτια και θα τα βάλουμε στη βάση του μπολ, αντί για τα μπισκότα Soft Kings. Δεν πειράζει που είναι πιο σκληρά τα κουλούρια, θα μαλακώσουν από την υγρασία της κρέμας, αν αφήσουμε το γλυκό μια μέρα στο ψυγείο πριν το σερβίρουμε.

Ακόμα και αυτή την Εύκολη τούρτα μπισκότου μπορούμε να φτιάξουμε, με κουλούρια αντί για γεμιστά μπισκότα σοκολάτας. Είναι πραγματικά πανεύκολη και θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Μπισκοτογλυκό «καρτόσκι»
Αυτά είναι τρουφάκια με αλεσμένα μπισκότα ή κουλούρια. Τα λένε καρτόσκι και τα φτιάχνουν στο Καζακστάν.

Μωσαϊκό με ανθότυρο και ξηρούς καρπούς
Ένα πρωτότυπο μωσαϊκό με ανθότυρο, μαστίχα και κομμάτια από γλυκό κουταλιού. Αντί για μπισκότα, θα βάλουμε τα κουλουράκια του Πάσχα!

Οι συνταγές για μωσαϊκό δεν έχουν τέλος! Έχουμε κι εμείς πολλές στο site μας αλλά ξεχωρίσαμε αυτή εδώ, που έχει κάτι διαφορετικό και μας ιντριγκάρει: Μωσαϊκό με ανθότυρο και ξηρούς καρπούς. Έχει πιο κρεμώδη υφή και είναι λίγο πιο δροσερό και ανάλαφρο από το κλασικό. Θα αντικαταστήσουμε τα digestive με κουλουράκια και δεν θα παραλείψουμε τα τραγανά αμύγδαλα για έξτρα τραγανότητα. Το γλυκό έχει και κομματάκια από γλυκό κουταλιού και μαστίχα, ωραίες πινελιές αλλά όχι υποχρεωτικές.

Δείτε και αυτά τα τρουφάκια από το Καζακστάν που μας έδειξε η κυρία Ντίνα Λεβίδη. Λέγονται καρτόσκι και γίνονται με μπισκότα πτι μπερ, βούτυρο και καρύδι, μεταξύ άλλων. Εμείς θα βάλουμε κουλουράκια, χωρίς να αλλάξουμε κάτι άλλο. Πολύ ωραίο είναι και αυτό το Πανεύκολο μπισκοτογλυκό με καρύδια που γίνεται με ζαχαρούχο και άλλα 3 υλικά.

Τι θα κάνουμε με τα σοκολατένια αυγά που περίσσεψαν;

Το πιο εύκολο πράγμα είναι αξιοποιήσουμε τα κομμάτια από σοκολατένια αυγά που μας έχουν περισσέψει. Θα τα αντιμετωπίσουμε σαν κομμάτια κουβερτούρας και θα τα χρησιμοποιήσουμε σε σοκολατένια γλυκά. Ακόμα και αν η ποσότητα δεν επαρκεί, μπορούμε να τα φυλάξουμε ή να τα αναμείξουμε με άλλη σοκολάτα για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Ας πούμε, μπορούμε να τα κόψουμε σε μικρά κομματάκια και να τα βάλουμε σε κέικ, μπισκότα ή cookies αντί για σταγόνες σοκολάτας, όπως ας πούμε σε αυτά τα Μπισκότα βρώμης με σταγόνες σοκολάτας ή σε αυτό το κέικ με κομμάτια σοκολάτας, καρύδια και γλάσο από μερέντα ή σε αυτό το Παριζιάνικο cookie cake.

Περίσσεψαν σοκολατένια αυγά; Μήπως έχουμε πολλά και τα πιτσιρίκια έχουν πάθει overdose; Τα κρατάμε στην άκρη και τα χρησιμοποιούμε ως κουβερτούρα για τα γλυκά μας.

Ανώμαλα σοκολατάκια
Λιώνουμε τη σοκολάτα από τα σοκολατένια αυγά, βουτάμε ξηρούς καρπούς και φτιάχνουμε τα πιο εύκολα σοκολατάκια.

Μπορούμε να τα λιώσουμε σε μπεν μαρί και να φτιάξουμε σοκολατένια κέικ και σοκολατόπιτες, όπως αυτή τη Σοκολατόπιτα κλασική, σιροπιαστή και με γλάσο σοκολάτας! Ή να τα λιώσουμε για να βουτήξουμε ξηρούς καρπούς για να φτιάξουμε εύκολα σοκολατάκια, όπως τα «Ανώμαλα» σοκολατάκια (βραχάκια).

Αν έχετε σοκολατένιο αυγό από λευκή κουβερτούρα δείτε αυτά τα Cookies με λευκή σοκολάτα αλλά πολύ νόστιμα είναι και αυτά τα Cookies σοκολάτας με καρύδια και μέλι του Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Δείτε ξανά και τις 23 συνταγές που προτείνουμε εδώ:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών