40'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την αρωματική χορτόσουπα με μοσχαράκι, ξεκινάμε βάζοντας το κρέας σε μια κατσαρόλα με περίπου 1 ½ λίτρο νερό και βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας κάθε τόσο, μέχρι ο ζωμός να μείνει σχετικά διαυγής και να μαλακώσει το κρέας.
- Βγάζουμε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής, το ψιλοκόβουμε και καλύπτουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί ζεστό.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε την πατάτα, τα σπαράγγια, τον αρακά, το κρεμμύδι, τις αγκινάρες και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 18-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε τις καυκαλήθρες, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον δυόσμο, τον μάραθο και το λεμόνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά.
- Αδειάζουμε τη σούπα στον πολυκόφτη και την πολτοποιούμε (καλύτερα σε δόσεις). Αν θέλουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε σε ψιλό, συρμάτινο σουρωτήρι. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
- Τη μοιράζουμε στα πιάτα και ρίχνουμε στο κέντρο κάθε πιάτου το ψιλοκομμένο μοσχαράκι. Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Μυστικά
Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα βάζουμε στο βράσιμο 2 κόκαλα μοσχαρίσια, τα οποία έχουμε μουλιάσει σε νερό για περίπου 2 ώρες ώστε να βγάλουν το αίμα τους.
Στο ποτήρι μας: Τα 3 Σ – Σάκε, Σαμπάνια, Σέρι (sherry, το ισπανικό ενισχυμένο κρασί)– είναι τα καταλληλότερα κρασιά για τις σούπες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 132.