40' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με περίπου 1½ λίτρο νερό και βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας κάθε τόσο, μέχρι ο ζωμός να μείνει σχετικά διαυγής και να μαλακώσει το κρέας.
  2. Βγάζουμε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής, το ψιλοκόβουμε και καλύπτουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί ζεστό. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε την πατάτα, τα σπαράγγια, τον αρακά, το κρεμμύδι, τις αγκινάρες και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 18-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε τις καυκαλήθρες, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον δυόσμο, τον μάραθο και το λεμόνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά. Αδειάζουμε τη σούπα στον πολυκόφτη και την πολτοποιούμε (καλύτερα σε δόσεις). Αν θέλουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε σε ψιλό, συρμάτινο σουρωτήρι. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
  4. Τη μοιράζουμε στα πιάτα και ρίχνουμε στο κέντρο κάθε πιάτου το ψιλοκομμένο μοσχαράκι. Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
  5. Στο ποτήρι μας: Τα 3 Σ – Σάκε, Σαμπάνια, Σέρι (sherry, το ισπανικό ενισχυμένο κρασί)– είναι τα καταλληλότερα κρασιά για τις σούπες.
  6. Μυστικό: Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα βάζουμε στο βράσιμο 2 κόκαλα μοσχαρίσια, τα οποία έχουμε μουλιάσει σε νερό για περίπου 2 ώρες ώστε να βγάλουν το αίμα τους.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών