1 ώρα προετοιμασία
12' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 42'

Υλικά

Μερίδες: 40

Διαδικασία

  1. Για τις χριστουγεννιάτικες σπείρες, αναμειγνύουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη σκόνη αμυγδάλου, τη βανιλίνη και την άχνη. Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στον κάδο. Χτυπάμε τα υλικά με το φτερό μέχρι να προκύψει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
  2. Σταματάμε το μίξερ, βάζουμε το γάντζο αντί για το φτερό και προσθέτουμε τα ασπράδια. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να μαζεύεται σε μπάλα γύρω από το γάντζο.
  3. Τυλίγουμε τη μισή ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Στην υπόλοιπη προσθέτουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ζυμώνουμε, προσθέτοντας, αν θέλουμε, περισσότερο χρώμα, μέχρι να πάρει την απόχρωση που μας αρέσει. Τυλίγουμε και αυτήν τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  4. Τοποθετούμε κάθε ζύμη σε ένα φύλλο λαδόκολλας και τις ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο ίδιων διαστάσεων. Δεν υπάρχει πρόβλημα εάν ανοίγουν λίγο στις άκρες.
  5. Αλείφουμε την κόκκινη ζύμη με λίγο νερό. από πάνω τοποθετούμε το λευκό φύλλο, μεταφέροντάς το με τη λαδόκολλα και αναποδογυρίζοντάς το πάνω στο κόκκινο φύλλο, έτσι ώστε η λαδόκολλα να είναι από πάνω. Την αφαιρούμε με προσοχή.
  6. Τυλίγουμε τις δύο ζύμες μαζί σε ρολό ως εξής: Ανασηκώνουμε τη λαδόκολλα που βρίσκεται κάτω από την κόκκινη ζύμη και σπρώχνοντας σιγά-σιγά τυλίγουμε τις ζύμες σε ρολό, ξεκολλώντας παράλληλα τη λαδόκολλα. Τυλίγουμε το ρολό με τη λαδόκολλα, για να το στερεώσουμε, και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή ακόμη και 1 ολόκληρο βράδυ.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  8. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Αν θέλουμε, τη χρωματίζουμε με κόκκινο χρώμα, ρίχνοντας μερικές σταγόνες και ζυμώνοντάς τη με τα δάχτυλα μέχρι να βαφτεί όλη. Αλείφουμε εξωτερικά το ρολό με ελάχιστο νερό, το κυλάμε πάνω στη ζάχαρη και τo κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. αραδιάζουμε τα μπισκότα στο ταψί και τα ψήνουμε για 10 - 12 λεπτά, έως ότου ροδίσουν πολύ ελαφρά.

Μυστικά

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χρώμα, μπορούμε να προσθέσουμε στη μισή ζύμη 1 - 2 κουτ. σούπας κακάο. Αν μας είναι δύσκολο το ρολό, κόβουμε τα φύλλα ζύμης σε ίσες λωρίδες, τις βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη αλείφοντάς τες με ελάχιστο νερό, για να κολλήσουν, και τις κόβουμε σε φέτες. ετσι, θα έχουμε μπισκότα ριγέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 37.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών