Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γιουβέτσι κατσαρολάτο με κοτόπουλο και δεντρολίβανο, αρχικά αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο.
- Στη συνέχεια, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι, τη δάφνη, το μπαχάρι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
- Μόλις αρχίσει να κολλάει το κρεμμύδι, δηλαδή μετά από περίπου 1 λεπτό, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές, για 3 - 4 λεπτά συνολικά.
- Σβήνουμε με το ούζο ή το κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση και προσθέτουμε το κριθαράκι, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το δεντρολίβανο (ή τη μαντζουράνα ή τη ρίγανη). Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα 2/3 του ζωμού ή του νερού.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη χαμηλότερη βαθμίδα της εστίας μας και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε και προσθέτοντας υγρό, αν και όταν χρειάζεται, μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
- Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.
- Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε, το γιουβέτσι κατσαρολάτο με κοτόπουλο και δεντροίβανο, αμέσως και συνοδεύουμε με ζυμαρικό.
Ένα φρουτώδες Αγιωργίτικο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 46.