1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4 άτομα

Για τον κιμά

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για την πίτα του βοσκού, ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά, όπως φαίνεται στις σελ.: 53 - 54.
  2. Προσθέτουμε το λάδι, σοτάρουμε για 1 - 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα καρότα και τα σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το χυμό και τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
  5. Ελέγχουμε αν ο κιμάς στεγνώσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και, αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό.
  6. Ο κιμάς πρέπει να μαλακώσει, αλλά να είναι σχετικά ζουμερός.
  7. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το θυμάρι (ή το μαϊντανό).

Επικάλυψη

  1. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες πατάτες, τις καλύπτουμε με κρύο νερό, ρίχνουμε και λίγο αλάτι και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε, τις μεταφέρουμε σε ένα φαρδύ μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο πρες πουρέ ή στο μύλο των λαχανικών (αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί ο πουρές γίνεται κολλώδης).
  3. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο ή το λάδι, τη μισή γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα μέτριο, πυρίμαχο ταψί, σχετικά βαθύ.
  3. Ισιώνουμε την επιφάνειά του και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον πουρέ.
  4. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει.
  5. Σερβίρουμε την ιδιότυπη αυτή πίτα ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή με κουτάλα.

Με το παραδοσιακό αυτό σκωτσέζικο πιάτο ταιριάζει μια πλούσια μπίρα, μοναστηριακή ή μια εγγλέζικη red ale.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Κιμάς

Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Συνταγές με Πατάτες

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών