ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚανταΐφι με φυστίκια ΑιγίνηςΚανταΐφι με φυστίκια Αιγίνης

Αυτή την εξαιρετική συνταγή μας είχε ετοιμάσει ο σεφ Αστέριος Κουστούδης για ένα παλαιότερο χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα στον «Γαστρονόμο». Το θέμα είχε τίτλο «Γεύμα στην παλιά Αθήνα» και όλο ήταν βασισμένο σε συνταγές της Καλλιρρόης Παρρέν (1859-1940), της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου, φεμινίστριας και εκδότριας της «Εφημερίδας των Κυριών».

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 16-18

Για την κρέμα βανίλιας

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κανταΐφι με κρέμα βανίλιας, ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα για περίπου 2 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός), μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  2. Προσέχουμε να μην αυξήσουμε τη φωτιά, γιατί θα ψηθεί το αυγό και θα κόψει το μείγμα.
  3. Απλώνουμε την κρέμα σε ένα πυρέξ, καλύπτουμε με μεμβράνη που να ακουμπάει στην επιφάνειά της (για να μην κάνει κρούστα) και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.

Κανταΐφι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Αφρατεύουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι, για να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους – μπορούμε να το κόψουμε και με ψαλίδι σε μικρά κομμάτια, ώστε να στρώνεται καλύτερα.
  3. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα σε ένα βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 28-30 εκ. και πιέζουμε προς τα κάτω, να γίνει μια συμπαγής βάση.
  4. Ραντίζουμε την επιφάνεια του κανταϊφιού με τη μισή ποσότητα του λιωμένου βουτύρου. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ και την ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να αφρατέψει. Την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο κανταΐφι, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω γύρω.
  5. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  6. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη για 3-5 λεπτά (το θέλουμε ζεστό, όχι καυτό).
  2. Ξεφουρνίζουμε το κανταΐφι και το περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι (υπολογίζουμε να φτάσει στη μέση του γλυκού – μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο).
  3. Αφήνουμε τουλάχιστον 4 ώρες το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε. Μπορούμε να το έχουμε έτοιμο από την προηγούμενη μέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών