Υλικά
Μερίδες: 1Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κλασική ομελέτα σε μισοφέγγαρο, αρχικά ρίχνουμε, σε βαθύ μπολ, τα αυγά, το γάλα (ή την κρέμα ή το ξίδι) και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα. Πρέπει να γίνουν κρεμώδη, βελούδινα, αφράτα και να αποκτήσουν πολύ ανοιχτό χρώμα.
- Χτυπάμε έντονα για 5-6 λεπτά. Αν έχουμε χρόνο και διάθεση, τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, στο μίξερ πάγκου ή με το ραβδομπλέντερ.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά (δεν θέλουμε να πάρει η ομελέτα χρώμα από κάτω) για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει το αυγό.
- Με μια σπάτουλα φροντίζουμε ώστε η ομελέτα να ξεκολλήσει γύρω γύρω από τα τοιχώματα του τηγανιού.
- Διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, προσεκτικά (δεν θα έχει ψηθεί πλήρως στο εσωτερικό της).
- Τραβάμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε την ομελέτα στο τηγάνι για 1 λεπτό να ψηθεί και εσωτερικά αλλά να παραμείνει ζουμερή και αφράτη.
Μυστικά
Νόστιμες μικρές προσθήκες Στο μείγμα των αυγών ή στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε: • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας, όπως σχοινόπρασο, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη, δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο κ.α. • 1 κουτ. σούπας ανάμεικτα ψιλοκομμένα φρούτα μυρωδικά σε ταιριαστούς συνδυασμούς, όπως: εστραγκόν + σχοινόπρασο + άνηθος (ή μάραθος) ρίγανη + θυμάρι + δεντρολίβανο βασιλικός + μαϊντανός + φασκόμηλο • 1-2 πρέζες μπαχαρικά που ταιριάζουν: διάφορα πιπέρια, πάπρικα γλυκιά, πικάντικη ή καπνιστή ή μείγμα αυτών, μπούκοβο, τσίλι, κύμινο, γκαράμ μασάλα, αγριοκύμινο. • 2 κουτ. σούπας τριμμένη γραβιέρα ή κασέρι ή μαλακή φέτα. Το τυρί δεν θα το βάλουμε στο μείγμα, αλλά θα το σκορπίσουμε στην επιφάνεια της ομελέτας λίγο πριν τη διπλώσουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.