ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθολούλουδα γεμιστά, αργοψημένα στον φούρνοΚολοκυθοανθοί γεμιστοί: ο Πέσκιας τους αφήνει να μελώσουν στον φούρνο!

Οι κορφάδες του κολοκυθιού είναι ψωμωμένες, πολύ νόστιμες, ιδανικές για ένα τέτοιο μαγείρεμα. Xρειάζονται όμως πρώτα ένα καλό βράσιμο για να μαλακώσουν, πριν τις μαγειρέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Κάθε υλικό μπαίνει στην κατσαρόλα σε στρώσεις, δεν ανακατεύεται με τα υπόλοιπα κι έτσι κρατάει την όψη και την υφή του αναλλοίωτες. Κολοκυθοκορφάδες παραγγέλνουμε από τον μανάβη μας ή τον παραγωγό της λαϊκής.

30' προετοιμασία
2 ώρες και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις κολοκυθοκορφάδες λαδερές, ξεκινάμε πλένοντας καλά τις κολοκυθοκορφάδες και τις στραγγίζουμε.
  2. Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τις κορφάδες. Δεν αλατίζουμε γιατί οι κορφάδες θα σφίξουν.
  3. Αντίθετα, θέλουμε να μαλακώσουν αρκετά στο βράσιμο, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους στη συνέχεια με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε καλά.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε τις κορφάδες και ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα μικρά κολοκυθάκια, ολόκληρα. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες κρεμμυδιών, αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε τον μαϊντανό. Πάνω τους απλώνουμε τους ανθούς.
  5. Τέλος, περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες.
  6. Αλατίζουμε λίγο ακόμη, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και με 2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να κοχλάσει.
  7. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι κορφάδες. Τα υλικά δεν πρέπει να κοχλάζουν στο μαγείρεμα, αλλά ίσα να ανακινούνται.
  8. Σερβίρουμε με πικάντικη φέτα, ελιές, ψωμί και αγγουράκια ραντισμένα με αλάτι και λάδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών