ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤαμπουλέ με φακέςΤαμπουλέ με φακές Λατρεύουμε το ταμπουλέ με την τραγανή υφή, τα μυρωδικά και τη λεμονάτη γεύση. Τι κάνουμε όμως όταν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής; Ετούτη εδώ η παραλλαγή έχει πολύ ενδιαφέρον! Δεν έχει πλιγούρι αλλά ωμό, τριμμένο κουνουπίδι που μοιάζει σε σχήμα και υφή με το πρώτο. Χυμός λεμονιού, πικάντικο μπούκοβο, πολλά μυρωδικά, χειμωνιάτικα φρούτα και ελιές θρούμπες δίνουν ποικιλία υφών και γεύσεων στην πρωτότυπη σαλάτα.

35' προετοιμασία
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κουνουπίδι ταμπουλέ με χειμωνιάτικα φρούτα, ξεκινάμε και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο μπούκοβο για 3-4 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Χωρίζουμε το κουνουπίδι στα μπουκετάκια του, μικρά και μεγάλα. Κόβουμε όλα τα κοτσάνια τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Τρίβουμε το στρογγυλό σγουρό κομμάτι του κάθε μπουκέτου στη χοντρή πλευρά του τρίφτη – βγαίνει σαν τραχανάς ή σαν πλιγούρι.
  4. Κόβουμε όλα τα κοτσάνια σε μικρότερα κομμάτια και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να ψιλοκοπούν σε πολύ μικρά κομμάτια.
  5. Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα τριμμένα μπουκέτα και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  6. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τα φρούτα και τις ελιές και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.
  7. Σκορπίζουμε λίγο μαυροκούκι (ή σουσάμι), μπούκοβο κατά βούληση και τους σπόρους ροδιού και σερβίρουμε.

Μυστικά

Αν θέλουμε πιο γιορτινό χρώμα στη σαλάτα, αντικαθιστούμε το ξινόμηλο με 1 φλιτζ. τσαγιού μύρτιλα. Aυτή την εποχή δεν υπάρχουν φρέσκα ελληνικά, τα βρίσκουμε κατεψυγμένα και αξίζει να τα προτιμήσουμε από νωπά εισαγωγής, που έρχονται από αρκετά μακριά. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και τα στραγγίζουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών