Το όνομα του γλυκού σημαίνει «τηγανητό γάλα». Πρόκειται για μια γαλακτερή κρέμα, την οποία αφήνουν να σταθεροποιηθεί και έπειτα κόβουν σε τετράγωνα κομμάτια, πανάρουν σε αυγό και φρυγανιά και τηγανίζουν. Συνδυάζει αρώματα από λεμόνι και κανέλα, που είναι πανταχού παρόντα στην ισπανική ζαχαροπλαστική.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρνόμο Απριλίου, τεύχος 156.

40' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 16 κομμάτια

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το κλωναράκι βανίλιας και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά έως ότου αρχίσει να βράζει το μείγμα.
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα, έως ότου ροδίσει.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα του γάλακτος.
  5. Ανακατεύουμε και επαναφέρουμε στη φωτιά ανακατεύοντας, έως ότου προκύψει μια σφιχτή κρέμα.
  6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
  7. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο από ένα τετράγωνο ταψί περίπου 18 x 18 εκ.
  8. και αδειάζουμε το μείγμα.
  9. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, έως ότου κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά η κρέμα.
  10. Μπορούμε να την αφήσουμε και όλο το βράδυ.
  11. Κόβουμε την κρέμα σε περίπου 16 τετράγωνα κομμάτια.
  12. Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο αραβοσιτέλαιο (θέλουμε να καλύπτει τα κομμάτια της κρέμας όταν θα τα βάλουμε στο τηγάνι) και το αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά.
  13. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και σε ένα πιάτο βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά.
  14. Μόλις είναι έτοιμο τα λάδι για τηγάνισμα, βουτάμε τα κομμάτια της κρέμας πρώτα στα αυγά και έπειτα στη φρυγανιά, γυρνώντας τα να καλυφθούν από όλες τις μεριές.
  15. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι λίγα λίγα κάθε φορά, για να μην πέφτει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού.
  16. Τα τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά, έως ότου ροδίσουν καλά.
  17. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  18. Ανακατεύουμε ζάχαρη με κανέλα και βουτάμε τα στραγγισμένα κομμάτια.
  19. Σερβίρουμε ζεστά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών