Τα μαυρομάτικα φασόλια ή lobhia λέγονται μερικές φορές και μαυρομάτικα μπιζέλια. Η γαιώδης γεύση των lobhia, σε συνδυασμό με τα μανιτάρια και τις ντομάτες, κάνει τη συνταγή αυτή ένα εξαιρετικό χορτοφαγικό κύριο πιάτο.

10' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 2-3

Διαδικασία

  1. Βάζουµε τα µαυροµάτικα φασόλια σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε 1 λίτρο νερό και αφήνουµε να πάρουν βράση. Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 2 λεπτά. Κατεβάζουµε το σκεύος από τη φωτιά και τα αφήνουµε για 1 ώρα.
  2. Για να ξεφλουδίσουµε τις ώριµες ντοµάτες, χαράζουµε έναν σταυρό στη βάση κάθε ντοµάτας. Τις βουτάµε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, µετά τις στραγγίζουµε και αφαιρούµε τη φλούδα ξεκινώντας από τον σταυρό. Τις κόβουµε σε χοντρά κοµµάτια, αφαιρώντας τις καρδιές και τα σπόρια, και κρατώντας τον χυµό τους.
  3. Βάζουµε ξανά τα µαυροµάτικα φασόλια στη φωτιά να πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20-30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Στραγγίζουµε καλά.
  4. Παράλληλα, ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτουµε τους σπόρους κύµινου και την κανέλα, τα αφήνουµε να τσιτσιρίσουν για 10 δευτερόλεπτα και προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουµε σε µέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν και να αρχίσουν µόλις να ροδίζουν. Προσθέτουµε τα µανιτάρια σε φέτες και τσιγαρίζουµε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουµε την ντοµάτα, τον τριµµένο κόλιανδρο, το κύµινο, τον κουρκουµά και το πιπέρι καγιέν. Σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 10 λεπτά. Ρίχνουµε το µείγµα µε τις ντοµάτες και τα µανιτάρια στα φασόλια και αλατίζουµε. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού και σιγοβράζουµε, χωρίς καπάκι, για 20 λεπτά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών