ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan μηλόπιτα με τραγανό μείγμα κραμπλVegan μηλόπιτα με τραγανό μείγμα κραμπλ Τη συνταγή μάς έδωσε η κ. Ελεονώρα Κουμπρίδου η οποία μεγάλωσε στο Καζακστάν. Όπως μας εξήγησε, «μου την έμαθε μια Καζακστανή κυρία, γειτόνισσά μας, πολύ καλή και ευγενική, που δεν είχε δικά της παιδιά και ό,τι γλυκά έφτιαχνε, τα έφερνε σε εμάς».

μηλόπιτα σκεπαστή

Έχει δύο φύλλα ζύμης, πάνω και κάτω, και ανάμεσα μπαίνουν τα μήλα, πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα. Το ιδιαίτερο που έχει αυτή η σκεπαστή μηλόπιτα είναι ότι πασπαλίζεται η επιφάνεια με τρίμματα από βούτυρο και αλεύρι, που ψήνονται και δημιουργούν μια τραγανή επικάλυψη.

30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: Για το ταψί του φούρνου

Ζύμη

Μήλα

Τραγανή επικάλυψη

Διαδικασία

Τζίνι

  1. Για την μηλόπιτα από το Καζακστάν ξεκινάμε με τη ζύμη και σε ένα ποτήρι του νερού βάζουμε το αυγό, το αλάτι και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό μέχρι να γεμίσει το ποτήρι.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο (αφού έχει μαλακώσει) και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με τα χέρια, τρίβοντάς τα μέχρι να γίνει ένα μείγμα όλο ψίχουλα.
  3. Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα που έχουμε στο ποτήρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια ζύμη. Αν το μείγμα βγαίνει υγρό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ενώ, αν βγαίνει σκληρό, προσθέτουμε λίγο νερό.
  4. Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Μηλόπιτα

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες.
  2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι να είναι τα 3/4 της ζύμης και το δεύτερο το 1/4 της ζύμης.
  3. Ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με πάχος 5 χιλιοστά. Μεταφέρουμε το φύλλο στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε καλύψει με λαδόχαρτο.
  4. Στρώνουμε από πάνω τα μήλα, αφήνοντας 3 εκ. κενό γύρω γύρω. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
  5. Με το υπόλοιπο ζυμάρι, αφού το ανοίξουμε σε πάχος 5 χλστ., σκεπάζουμε τα μήλα και κλείνουμε τη μηλόπιτα, πιέζοντας περιφερειακά την επάνω με την κάτω ζύμη.

Τραγανή επικάλυψη

  1. Ανακατεύουμε το βούτυρο με λίγο αλεύρι και τρίβοντας με τα χέρια δημιουργούμε τρίμματα. Τα ρίχνουμε πάνω από τη μηλόπιτα.
  2. Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών