ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα με κάππαρη, ένας σμυρναίικος μεζέςΚαπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα με κάππαρη, ένας σμυρναίικος μεζές
20' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6 (μεζές)

Για τη μοσχαρίσια γλώσσα

Για τη ρώσικη σαλάτα

Για τη μαγιονέζα

Διαδικασία

Μοσχαρίσια γλώσσα

  1. Για να φτιάξουμε μοσχαρίσια γλώσσα κρύα με ρωσική σαλάτα, αρχικά βάζουμε, τη μοσχαρίσια γλώσσα και τα υπόλοιπα υλικά της, σε βαθιά κατσαρόλα.
  2. Τα καλύπτουμε με κρύο νερό και σιγοβράζουμε για 1 1⁄2 ώρα, ξαφρίζοντας για όσο χρειαστεί.
  3. Βγάζουμε τη μοσχαρίσια γλώσσα (αν θέλουμε, κρατάμε τον ζωμό στην κατάψυξη, σουρωμένο, για σούπα), την καθαρίζουμε από το σκληρό περίβλημα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  4. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίχνουμε χυμό λεμονιού και αφήνουμε τις φέτες να κρυώσουν τελείως.

Σαλάτα

  1. Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μπόλικο νερό που κοχλάζει, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται. Τα στραγγίζουμε καλά
  2. Στο ίδιο νερό ζεματίζουμε τον αρακά για 1 λεπτό, τον βουτάμε σε κρύο νερό για 1-2 λεπτά και τον στραγγίζουμε.
  3. Ανακατεύουμε τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά, το αγγουράκι, το σέλινο, αλάτι, πιπέρι και το ξίδι.

Μαγιονέζα

  1. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ κάδου, με το σύρμα, τους κρόκους με τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  2. Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή το ηλιέλαιο, χτυπώντας συνεχώς στη μεσαία ταχύτητα.
  3. Προσθέτουμε εξίσου αργά τον χυμό και το ξίδι και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε πυκνή μαγιονέζα.
  4. Βάζουμε τις φέτες μοσχαρίσιας γλώσσας σε πιατέλα.
  5. Ανακατεύουμε καλά τη μαγιονέζα με τη σαλάτα και από πάνω ρίχνουμε τα τριμμένα αυγά.

Σερβίρισμα

  1. Τακτοποιούμε τις φέτες μοσχαρίσιας γλώσσας σε πιατέλα και βάζουμε πάνω τους μερικές κουταλιές ρώσικη σαλάτα. Διακοσμούμε με φύλλα από καρδιά μαρουλιού και σερβίρουμε.

Βlanc de Noir από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών