Έχουμε αρκετά θαυμάσια ελληνικά καπνιστά τυριά για τις μαγειρικές μας, με γνωστότερο από όλα το μετσοβόνε. Αναζητούμε και άλλα, νοστιμότατα, σε παντοπωλεία, τυροπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ.

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Για τα νιόκι

Διαδικασία

  1. Σάλτσα: Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες. Σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε τα ντοματίνια και τα μυρωδικά, σοτάρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας. Ρίχνουμε 250 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά πάντα σε δυνατή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Νιόκι: Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα νιόκι. Βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε βαθύ πυρίμαχο ταψί. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και τη μοτσαρέλα. Ανακατεύουμε καλά, στρώνουμε το φαγητό ομοιόμορφα στο σκεύος και πασπαλίζουμε με το καπνιστό τυρί. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
  3. *ΣΠΙΤΙΚΑ ΝΙΟΚΙ: Πλένουμε, σκουπίζουμε και λαδώνουμε 500 γρ. πατάτες μέτριες ολόκληρες, με τη φλούδα. Τις ψήνουμε μέσα σε ταψί στρωμένο με χοντρό αλάτι, σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C για 35-45 λεπτά (να τις διαπερνά εύκολα ένα μαχαίρι). Ξεφουρνίζουμε και όσο είναι ακόμη ζεστές τις ξεφλουδίζουμε, τις λιώνουμε σε πρες πουρέ και τις ανακατεύουμε με 1 αυγό, 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 150 γρ. αλεύρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα πλάθουμε σε κορδόνια διαμέτρου 1 εκ. Τα κόβουμε σε φέτες 2-2,5 εκ., τις οποίες απλώνουμε σε αλευρωμένο ταψί (για να μην κολλήσουν). Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών