ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα απίστευτα παξιμαδάκια της Ιωάννας με γλυκάνισο, ούζο και σουσάμιΠαξιμαδάκια με γλυκάνισο, ούζο και σουσάμι
45' προετοιμασία
1 ώρα και 10' ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Κομμάτια: περίπου 60

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα παξιμαδάκια με λάδι και γλυκάνισο, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το λάδι και τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να αρχίσει να λιώνει.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την αμμωνία, τον γλυκάνισο και το αλάτι.
  3. Χτυπάμε τα υλικά με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα, και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη και λεία ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε σχετικά λεπτή φραντζόλα.
  5. Τα βάζουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  6. Με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε τις φραντζόλες ανά 1 εκ., βυθίζοντας το μαχαίρι μέχρι κάτω, χωρίς να αποκόψουμε τις φέτες.
  7. Ψήνουμε τις φραντζόλες για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  8. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με το κοφτερό μαχαίρι αποκόβουμε μία μία τις φέτες που χαράξαμε.
  9. Ξαπλώνουμε στο ταψί όσες χωράνε σε μονή στρώση και τις ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και να στεγνώσουν – προτιμάμε να ροδίσουν παραπάνω από όσο περιμένουμε παρά λιγότερο.
  10. Τις αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα και με τον ίδιο τρόπο ψήνουμε τις υπόλοιπες φέτες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν όλες εντελώς και τις φυλάσσουμε σε πάνινη σακούλα ή σε βαμβακερή μαξιλαροθήκη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών