
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη «μαγιονέζα» αβοκάντο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ψάρι αθηναϊκή με ωμά λαχανικά και «μαγιονέζα» αβοκάντο, ξεκινάμε βάζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα το ψάρι, αλατοπιπερώνουμε και το καλύπτουμε καλά με κρύο νερό.
- Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας καλά, και βράζουμε για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Αποσύρουμε, βγάζουμε το ψάρι και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Το ξεψαχνίζουμε και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό για να τον σερβίρουμε (ή τον φυλάσσουμε για άλλη συνταγή).
- Βάζουμε το ψάρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα μήλα, τα λαχανικά, την κάππαρη, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε προσεκτικά.
«Μαγιονέζα» με αβοκάντο
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη το αβοκάντο, τον χυμό και αλατοπίπερο μέχρι να φτιάξουμε μια λεία πάστα.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σε αργή ροή το ελαιόλαδο μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη, λεία κρέμα. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε το μείγμα λαχανικών-ψαριού σε ατομικά μπολ, πιέζοντας ελαφρώς, και τα ξεφορμάρουμε σε ατομικά πιάτα.
- Συνοδεύουμε με τη «μαγιονέζα» αβοκάντο.
Μυστικά
+ 3 ιδέες για μαγιονέζα με χρώμα Πορτοκαλόχρωμη: Στη βασική συνταγή της μαγιονέζας με κρόκο Κοζάνης προσθέτουμε μαζί με τους κρόκους αυγού 1 καρότο ψημένο μέχρι να μαλακώσει ή 80 γρ. ψημένη κολοκύθα ψίχα. Πράσινη: Στη βασική συνταγή, μαζί με τους κρόκους προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Μαύρη: Στη βασική συνταγή προσθέτουμε μαζί με τους κρόκους 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού και 2 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς (το βρίσκουμε σε μικρά φακελάκια, σε παντοπωλεία, καλά μπακάλικα και ντελί).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.