ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝουά με ρύζι και σάλτσα μανιταριώνΝουά με ρύζι και σάλτσα μανιταριών
20' προετοιμασία
1 ώρα και 5' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το μοσχάρι

Για τις πατάτες

Διαδικασία

Πατάτες

  1. Για να φτιάξουμε το ροστ μπιφ με σικορέ και πατάτες, ξεκινάμε με τις πατάτες. Σε ένα μεγάλο ταψί ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25 λεπτά. Χαμηλώνουμε στους 120-130°C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
  3. Χτυπάμε στο μούλτι τον μαϊντανό με τα ψίχουλα και τα πιέζουμε να κολλήσουν πάνω στη μουστάρδα.
  4. Μεταφέρουμε σε ταψί και απλώνουμε γύρω γύρω τα σικορέ.
  5. Ψήνουμε για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κρέας κατά το γούστο μας.
  6. Για να είμαστε σίγουροι στο ψήσιμο, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, που θα μπήξουμε στο πιο χοντρό μέρος του κρέατος (για ελαφρώς ψημένο 57°C, για μέτρια ψημένο 62°-66°C και για καλοψημένο 68°-70°C).
  7. Βάζουμε κρέας και σικορέ σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
  8. Αδειάζουμε το υγρό του ταψιού σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα για να διαλυθεί.
  9. Προσθέτουμε τον πελτέ, το κρασί, τον ζωμό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς.
  10. Κόβουμε το κρέας σε φέτες 2 με 2,5 εκ.
  11. και σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σάλτσα.

Μοσχάρι

  1. Στο μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας, το αφήνουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε στο τηγάνι τα σικορέ. Τα σοτάρουμε για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  3. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλείφουμε με τη μουστάρδα. Χτυπάμε στο μούλτι τον μαϊντανό με τα ψίχουλα και τα πιέζουμε να κολλήσουν πάνω στη μουστάρδα. Μεταφέρουμε σε ταψί και απλώνουμε γύρω γύρω τα σικορέ.
  4. Ψήνουμε για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κρέας κατά το γούστο μας. Για να είμαστε σίγουροι στο ψήσιμο, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, που θα μπήξουμε στο πιο χοντρό μέρος του κρέατος (για ελαφρώς ψημένο 57°C, για μέτρια ψημένο 62°-66°C και για καλοψημένο 68°-70°C).
  5. Βάζουμε κρέας και σικορέ σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά. Αδειάζουμε το υγρό του ταψιού σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα για να διαλυθεί.
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ, το κρασί, τον ζωμό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς.
  7. Κόβουμε το κρέας σε φέτες 2 με 2,5 εκ. και σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σάλτσα.

Μυστικά

Ψήνουμε τις πατάτες πριν από το κρέας και τις ζεσταίνουμε λίγο πριν από το σερβίρισμα.

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Syrah, Cabernet Sauvignon.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών