ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕξασκηθείτε στην τέχνη του κοκτέιλ #1Εξασκηθείτε στην τέχνη του κοκτέιλ #1

Το punch είναι το ποτό της παρέας, αφού παρασκευάζεται σε ευρύχωρα μπολ και κανάτες και σερβίρεται συνήθως με κουτάλες σε κούπες και σε άλλα ευφάνταστα δοχεία. «Το παντς είναι ίσως η παλαιότερη κατηγορία στην ιστορία των αναμεμειγμένων ποτών, με πρώτη έγγραφη αναφορά το 1632! Λέγεται ότι δημιουργήθηκε από Άγγλους ναυτικούς της British East India Company. Οι ίδιοι το έφεραν στην πατρίδα τους και το έκαναν δημοφιλές στους κόλπους της χώρας, και από εκεί εκτός συνόρων. Η επικρατέστερη θεωρία για την ονομασία τους –χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι–, είναι πως η σημασία της λέξης “punch” στα ινδικά είναι “πέντε”. Τόσα είναι και τα υλικά που απαιτούνται για να παρασκευαστεί. Η φόρμουλα που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η εξής: 1 μέρος Ξινό (εσπεριδοειδή), 2 μέρη Γλυκό (ζάχαρη ή λικέρ), 3 μέρη Δυνατό (αλκοόλ, όπως ρούμι, τζιν, βότκα, ουίσκι κ.λπ.), 4 μέρη Αδύναμο (νερό, χυμός, τσάι) και μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισος κ.λπ.)», λέει ο Ηλίας Στεργιόπουλος από το μπαρ Baba Au Rum, φανατικός της Tiki κουλτούρας και των παντς!

 


Υλικά

Mexican Punch Bowl

Rose play

Summer fling punch

*Για το σιρόπι πορτοκαλιού

Guadalupe Tiki Punch

*Για το σιρόπι ανανά

Διαδικασία

Mexican Punch Bowl

  1. Για να φτιάξουμε το mexican Punch Bowl, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ τον χυμό μοσχολέμονου και την αγαύη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα δύο υγρά.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε την τεκίλα και τους χυμούς από γκρέιπφρουτ και ανανά, τα bitters, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το δοχείο στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
  3. Για να σερβίρουμε, προσθέτουμε πάγο, τις ροδέλες από τα φρούτα, τα φύλλα δυόσμου και τα γαρίφαλα, ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το παντς σε ποτήρια της αρεσκείας μας με μια μεγάλη κουτάλα.

Rose play

  1. Για να φτιάξουμε το rose play, ξεκινάμε προσθέτοντας στο μπλέντερ τους χυμούς από το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, την άχνη και τις φράουλες και χτυπάμε για μερικά λεπτά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 4 ώρες, μέχρι το μείγμα να γίνει γρανίτα.
  2. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κομμάτια των φρούτων και περιχύνουμε με το Campari, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε.
  3. Βγάζουμε τη γρανίτα από την κατάψυξη, σερβίρουμε σε κάθε ποτήρι γρανίτα μέχρι τη μέση και από πάνω 2 κουτ. σούπας από το μείγμα με τα αρωματισμένα φρούτα.

Summer fling punch

  1. Για να φτιάξουμε το summer fling punch, ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Διατηρούμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε, έως και μία εβδομάδα.

Παντς

  1. Σε ένα μεγάλο, ευρύχωρο μπολ ή σε μια κανάτα αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το παντς, εκτός από τη σόδα. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  2. Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε παγάκια, τη σόδα τζίντζερ και τα κομμάτια φρούτων. Σερβίρουμε σε κούπες με μια κουτάλα.

Guadalupe Tiki Punch

  1. Για να φτιάξουμε το guadalupe tiki punch, ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι.
  2. Αναμειγνύουμε τα υλικά του σιροπιού στο μπλέντερ μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αποθηκεύουμε το μείγμα σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο (διατηρείται έως μία εβδομάδα).

Παντς

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το παντς σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε και το αφήνουμε τουλάχιστον 4 ώρες εντός ψυγείου ή καλύτερα 1 βράδυ.
  2. Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε παγάκια (ιδανικά, μεγάλα κομμάτια καθαρού πάγου, που τα προμηθευόμαστε από εταιρείες όπως η ελληνική Ice Up, iceup.gr) και αφήνουμε για μισή ώρα, έτσι ώστε να λιώσουν και να αραιώσει επιθυμητά το ποτό.
  3. Σερβίρουμε σε μεσαίου μεγέθους ποτήρια ή σε κούπες, με 3-4 παγάκια, και γαρνίρουμε με ένα ξύλο κανέλας και μία ροδέλα πορτοκαλιού.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών