Tη λένε και συκόπιτα ή συκόπαστα και γίνεται με λιαστά σύκα και χυμό σταφυλιού. Πλέον τις ζυμώνουν και με χυμό πορτοκαλιού ή με μούστο. Για να τις διατηρήσουν, τις τυλίγουν συνήθως με φύλλα συκιάς ή αμπελόφυλλα ή καστανόφυλλα και τις τρώνε σαν σνακ, με τον καφέ ή με το τσίπουρο ή με πικάντικα τυριά κι αλλαντικά. Η συνταγή είναι της Μαρίας Χαλιδιά, κληρονομιά από την πεθερά της Φωτεινή Δελλή. Έτσι φτιάχνουν τις συκομαΐδες και τα παιδιά της Μαρίας, ο Δημή- τρης και η Αναστασία, που τις πουλάνε στο Σπετσερικό, το παντοπωλείο τους στην Κέρκυρα.
