Συνήθως γεμίζονται με ρύζι, χοιρινό ή γαρίδες και καρυκεύονται με αρτύματα και μπαχαρικά της ασιατικής κουζίνας. Η σεφ προτείνει μάλιστα να τολμήσουμε να συνοδέψουμε αυτό το εξωτικό γεμιστό με το κλασικό ελληνικό συνοδευτικό, δηλαδή ελιές και φέτα αλλά και προζυμένιο χωριάτικο ψωμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιπεριές γεμιστές με καρύδια και μυρωδικάΠιπεριές γεμιστές με καρύδια και μυρωδικά
30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ταϊλανδέζικες γεμιστές πιπεριές με κάσιους, αρωματικό ρύζι, ροδάκινα και γάλα καρύδας αρχικά, κόβουμε τα «καπάκια» από τις πιπεριές.
  2. Αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια και τη λευκή μεμβράνη από το εσωτερικό κάθε πιπεριάς).
  3. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό από τις αδειασμένες πιπεριές και τις τακτοποιούμε σε ένα ταψί που να τις χωράει σχεδόν ακριβώς, με το άνοιγμα προς τα πάνω.

Γέμιση

  1. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα φασολάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  2. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του.
  3. Ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει το υγρό.
  4. Τραβάμε από τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
  5. Προσθέτουμε το μυρωδικό που επιλέξαμε, τα κάσιους (ή τα αμύγδαλα), το γάλα καρύδας, την πάστα κάρι (ή το τζίντζερ), την πιπερίτσα τσίλι, τα ροδάκινα, τον πολτό κολοκυθιών, το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  7. Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα της γέμισης, φτάνοντας μέχρι 1 εκ. κάτω από το χείλος.
  8. Τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα 100 ml ελαιόλαδο.
  9. Ψήνουμε αρχικά για 40 λεπτά, με ξεσκέπαστο σκεύος.
  10. Τσαλακώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας, το βρέχουμε καλά στο νερό της βρύσης, το στύβουμε (γίνεται σαν ύφασμα) και σκεπάζουμε το ταψί.
  11. Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά και ξεφουρνίζουμε.
  12. Αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά και τα σερβίρουμε με ελιές θρούμπες, φέτα και προζυμένιο ψωμί.

Ημίξηρο Gewürztraminer.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Ροδάκινο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών