30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 5-6

Διαδικασία

  1. Για το πολίτικο χαμψοπίλαφο, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να αρχίσουν να γυαλίζουν (8-10 λεπτά).
  3. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τον ζωμό και το νερό. Σκεπάζουμε και βράζουμε το πιλάφι για 20 λεπτά.
  4. Λίγο πριν το τραβήξουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και τα μυρωδικά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός αντικολλητικού τηγανιού (το τηγάνι να έχει μεταλλικό χερούλι, για να μη χαλάσει στον φούρνο) με τα φιλέτα του γαύρου (με το δέρμα προς τα κάτω), αλατοπιπερώνουμε το πιλάφι και γεμίζουμε το τηγάνι.
  7. Στρώνουμε τον υπόλοιπο γαύρο από πάνω.
  8. Ψήνουμε για 10 λεπτά.
  9. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε το χαμψοπίλαφο σε μια πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Άρθρα και Συνταγές με Γαύρος

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών