ΒΡΑΒΕΙΑ 2023

Οι ακρίτες μας είπαν: «Είμαστε μαθημένοι να είμαστε ξεχασμένοι»

Αυτά τα Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου θέλησαν να δώσουν φωνή σ' αυτούς τους εξαιρετικούς παραγωγούς στις εσχατιές του χάρτη που απογοητεύονται, πεισμώνουν και επιμένουν.

20.11.2023
Φωτογραφία: Φωτογραφία: Θεοδωρής Μανωλόπουλος
Οι ακρίτες μας είπαν: «Είμαστε μαθημένοι να είμαστε ξεχασμένοι»

Δεν βούρκωσε απλώς. Ένα βουβό κλάμα ανέβηκε στον λαιμό του, προσπάθησε να το πνίξει αλλά δεν τα κατάφερε. Ο τυροκόμος Ιωάννης Βοναπάρτης από την Κάσο δυσκολεύτηκε να διαβάσει τις λιγοστές αράδες που είχε γράψει να πει παραλαμβάνοντας το βραβείο του. Στο πλευρό του η σύζυγός του Μαίρη Διακάκη. Δυο Κασιώτες μεγαλωμένοι στα ζώα και στο τυρί, πρωταθλητές τυροκόμοι, δυο ταπεινοί, χρυσοί  Έλληνες. Τριακόσιοι άνθρωποι από κάτω κλαίγαμε και καμαρώναμε. Δυο από τους ακρίτες που τίμησε φέτος ο «Γαστρονόμος» στα Βραβεία Ποιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα 16α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου επιβραβεύουν το δημιουργικό πείσμα των ακριτώνΤα 16α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου επιβραβεύουν το δημιουργικό πείσμα των ακριτώνΣε λίγη ώρα, στη μικρή γιορτή που έκλεισε την τελετή απονομής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πάρει τον Κασιώτη τυροκόμο από το χέρι και θα τον πάει να γνωρίσει τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Δουλεύει χρόνια ο Πέσκιας με τα τυριά του, ήθελε να τον γνωρίσει. Μια σπάνια εικόνα: παραγωγός και μάγειρας μαζί, με τη Θρακιώτισσα Πρόεδρο να κάνει τις συστάσεις.

Αυτό που κάνουν οι τυροκόμοι το έχουν για αυτονόητο. Ζουν και εργάζονται στο νησί όπου γεννήθηκαν. Όμως, το να παράγεις παραδοσιακά προϊόντα ποιοτικά και να εξελίσσεσαι, να φτιάχνεις σύγχρονη μονάδα, με όλες τις δυσκολίες του κόσμου μπροστά σου, σε έναν ακριτικό τόπο, στην υδροκέφαλη χώρα μας, με τον πρωτογενή τομέα ρημαγμένο, που δουλεύει με το σουρεαλιστικό πείσμα των Ελλήνων παραγωγών, ε, αυτά δεν είναι αυτονόητα, αυτά είναι πικρά και μαζί ηρωικά πράγματα. Η ζωή τους και η δουλειά τους είναι το αίμα στις αρτηρίες των παραγκωνισμένων συνόρων μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπό τον Έβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο ΓαστρονόμοςΑπό τον Έβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο ΓαστρονόμοςΤο πικρό αυτονόητο μου ανέφερε την επομένη των βραβείων και η κ. Νάντια Ουζουνοπούλου από τους «Μύλους Θράκης», με θυμό ανάμεικτο με γνήσια απόγνωση αλλά και πείσμα: Το πρωί μετά την απονομή, οι 150 εργαζόμενοι της εταιρείας έκαναν πάρτι στο εργοστάσιο. «Ξέρετε τι επιβράβευση είναι για αυτούς που δουλεύουν καθημερινά εδώ στην άκρη της χώρας; Κάποιος μας θυμήθηκε. Γιατί από την πολιτεία είμαστε ξεχασμένοι. Είμαστε μαθημένοι να είμαστε ξεχασμένοι».

Μείνετε συντονισμένοι: τις προσεχείς εβδομάδες θα ακολουθήσουν αναλυτικά ρεπορτάζ με τις ιστορίες και τα προϊόντα των βραβευμένων παραγωγών.

Βραβεία 2022

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών