ΒΡΑΒΕΙΑ 2023

Τα 16α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου επιβραβεύουν το δημιουργικό πείσμα των ακριτών

Δεκατέσσερις παραγωγοί της μεθορίου βραβεύθηκαν από τον «Γαστρονόμο» και την «Κ» στα 16α Βραβεία Ποιότητας στην Αλεξανδρούπολη. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά.

17.11.2023| Updated: 23.11.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τα 16α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου επιβραβεύουν το δημιουργικό πείσμα των ακριτών

Τι σημαίνει άραγε να είσαι ακρίτας; Τι νόημα παράγουν τα σύνορα για τις ζωές των ανθρώπων που ζουν εκεί; Αυτά τα ερωτήματα απασχόλησαν τη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Γαστρονόμος» τον περασμένο Απρίλιο, όταν αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος στον Έβρο. Με την ολοκλήρωσή του, πάρθηκε και η απόφαση. Τα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου» και της «Κ», που κάθε χρόνο δίνονται σε παραγωγούς και μεταποιητές εκλεκτών τροφίμων, φέτος θα πραγματοποιούνταν στον Έβρο και θα ήταν αφιερωμένα σε ακρίτες από όλη την Ελλάδα. Η δημοσιογραφική έρευνα κράτησε πολλούς μήνες. Διοργανώθηκαν δεκάδες αποστολές σε ακριτικά σημεία της χώρας, από τις Πρέσπες μέχρι την Κάσο, καθώς και «τυφλές» γευσιγνωσίες, προκειμένου να αποφασιστούν οι νικητές. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η πολύ συγκινητική 16η απονομή των Βραβείων Ποιότητας που έλαβε χώρα την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, στις ιστορικές Αποθήκες Τελωνείου στην Αλεξανδρούπολη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η παλιά αποθήκη του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης γέμισε από κόσμο / φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Το φετινό βραβείο του Γαστρονόμου σχεδίασε η Αγγελική Γιαννακίδου. Το γ είναι φτιαγμένο από ξύλα από το βουνό, κάποια καμμένα, κάποια όχι, οι κόκκινες κορδέλες από κουρελάκια μεταξωτά από το Σουφλί, και το χειροποίητο ασημένιο τάμα συμβολίζει την επίκληση και την ευχαριστία – είναι μια υπόσχεση ελπίδας για το καλό / φωτογραφία: Θοδωρής Μανωλόπουλος

To υφαντό στον αργαλειό χαλί Σαμοθράκης (δωρεά Αικατερίνης Χαμπούρη), από τη συλλογή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης τράβηξε τα βλέμματα / φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Το συμβολικό φορτίο της βραδιάς ήταν μεγάλο. Είναι η πρώτη φορά που ένας μεγάλος δημοσιογραφικός οργανισμός «εκπέμπει» από τον Έβρο, όχι για να προβάλει στιγμές ανθρώπινου πόνου αλλά για να αναδείξει τις πιο «φωτεινές» ανθρώπινες ιστορίες. Μετά, μάλιστα, την καταστροφική φωτιά του περασμένου Αυγούστου, που άφησε μια τεράστια ανοιχτή πληγή σε αυτή τη γωνιά του χάρτη, η εκδήλωση ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τους Εβρίτες.

«Αυτό που λέμε “πατριωτισμό” και έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία, για εσάς δεν είναι μια εύκολη κουβέντα ή μια ανάρτηση στο Twitter. Είναι κάτι που βιώνετε καθημερινά και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», σημείωσε ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς, κατά την εναρκτήρια ομιλία του. Τον ουσιαστικό ρόλο των ακριτών στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ανήκουν στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας μας που μοχθεί καθημερινά για να αξιοποιήσει τον μεγάλο πλούτο της χώρας μας και που οραματίζεται και σχεδιάζει το μέλλον».

O διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς / Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Ο διευθυντής των γαστρονομικών εκδόσεων της Καθημερινής Άγγελος Ρέντουλας / Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Φωτογραφία: Θεοδωρής Μανωλόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπό τον Έβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο ΓαστρονόμοςΑπό τον Έβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο ΓαστρονόμοςΣτη διάρκεια της βραδιάς, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους βραβευθέντες, μέσα από σύντομα βίντεο. Όλοι τους «άνθρωποι πεισμωμένοι, με ψυχική αρματωσιά μυθικού ήρωα», όπως τους περιέγραψε ο διευθυντής των γαστρονομικών εκδόσεων της «Κ» Άγγελος Ρέντουλας, ανεβαίνοντας στο βήμα. Τέτοιοι είναι οι νεαροί Δημήτρης και Βασίλης Αδαμίδης του Κτήματος Μιχελή, οι οποίοι απέσπασαν το βραβείο παραγωγής ελαιολάδου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν παρότι ο οικογενειακός τους ελαιώνας στη Μάκρη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Οι πρωταγωνιστές της 16ης απονομής των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου». Όλοι τους «άνθρωποι πεισμωμένοι, με ψυχική αρματωσιά μυθικού ήρωα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής των γαστρονομικών εκδόσεων της «Κ» Άγγελος Ρέντουλας από το βήμα της εκδήλωσης, η οποία για πρώτη φορά, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας, πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Χιλιόμετρα μακριά από το οικονομικό και πολιτικό κέντρο, συχνά σε αντίξοες συνθήκες, οι άνθρωποι που βραβεύθηκαν φέτος διαπνέονται από έναν κοινό κώδικα ηθικής, σέβονται τη φύση και την ελληνική γη και επιλέγουν να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους στηρίζοντας την ντόπια οικονομία. Καθώς ένας ένας ανέβαιναν στο βήμα για να παραλάβουν το βραβείο τους και να πουν δυο λόγια, κορυφωνόταν η αίσθηση μιας εξαιρετικά σπάνιας συναστρίας. Οι 14 βραβευθέντες παραγωγοί είναι τα πραγματικά αστέρια της γαστρονομίας μας.

Οι νεαροί αδερφοί Δημητρόπουλοι της Prespa Τοp δίνουν ζωή σε ένα χωριό 100 κατοίκων στις Πρέσπες, μια ανάσα από τα σύνορα. Η οικογένεια Βασίλα διατηρεί στη Λέσβο μια κτηνοτροφική μονάδα προβάτων κι ένα μικρό τυροκομείο που παράγει εξαιρετικά τυριά. Ο Δημήτρης Χασάπης άφησε τα χρηματοοικονομικά και τη ζωή στην Αθήνα για να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία και να παραγάγει στη Λήμνο ένα μέλι που σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Οι δημιουργοί της Kerkini Farm Bασίλης Παπαδόπουλος και Ελένη Αβραμίδου επέστρεψαν στον τόπο τους και έστησαν μια πρότυπη κάθετη μονάδα παραγωγής κρέατος και αλλαντικών από ελληνικό νεροβούβαλο, στην οποία πλέον εργάζονται και οι δύο γιοι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ κυρά της Κινάρου είναι μια αληθινή ηρωίδαΗ κυρά της Κινάρου είναι μια αληθινή ηρωίδαΓενιές και γενιές που πήραν στα χέρια τους, συνέχισαν και εξέλιξαν την παράδοση. Γονείς μεγαλωμένοι μέσα στα ζώα και στα χωράφια και παιδιά που σπούδασαν και επέστρεψαν για να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο στην επιχείρηση. Όλοι αυτοί μοιράστηκαν τη σκηνή. Έφεραν μαζί τους κι άλλους που δεν ήταν εκεί. Η κ. Νάντια Ουζουνοπούλου, διάδοχος της ιστορικής θρακιώτικης επιχείρησης Μύλοι Θράκης, παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους των εργαζομένων και των αγροτών με τους οποίους συνεργάζονται. Είναι μια αλυσίδα με κρίκους σφιχτά δεμένους η παραγωγή. Που παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις των καιρών, επιμένουν να μη σπάνε. Η φετινή απονομή είχε ανθρώπους που δουλεύουν δίπλα δίπλα, όπως συμβαίνει με τα τέσσερα οινοποιεία της Λήμνου, ανθρώπους που ενώνουν τις δυνάμεις τους, όπως στην περίπτωση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, και άλλους που παλεύουν μόνοι τους, όπως η Κυρά Ρηνιώ, η κυρά της Κινάρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοναχός Επιφάνιος: Ένας πυρηνικός μάγειραςΜοναχός Επιφάνιος: Ένας πυρηνικός μάγειρας
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκε βίντεο με τον αρχιμάγειρα και αρχιαμπελουργό του Αγίου Όρους, μοναχό Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση / Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Μια ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η προβολή ενός βίντεο για τον Αγιορείτη μοναχό Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση. Ο αρχιμάγειρας και αρχιαμπελουργός του Αγίου Όρους και συνεργάτης του «Γ», συνέβαλε στη διάσωση της μοναστικής μαγειρικής παράδοσης της Αθωνικής Πολιτείας, μέσα από τα γραπτά και τις συνταγές του.

«Υπάρχει μια φράση που λέει ότι η πατρίδα σου είναι εκεί που κλαις», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο πριν δώσει το τιμητικό βραβείο στην Αγγελική Γιαννακίδου, πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, που εδώ και πολλά χρόνια κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αναδείξει τον θρακιώτικο πολιτισμό. Εκεί, στην Αλεξανδρούπολη, σ’ αυτή τη συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά, ήμασταν όλοι για λίγο Εβρίτες. Και Κασιώτες. Λημνιοί. Μυτιληνιοί. Ολοι αυτοί οι ακριτικοί τόποι της πατρίδας μας έγιναν για λίγο δικοί μας.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απέδωσε το τιμητικό βραβείο στην Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης / Φωτογραφία: Θεοδωρής Μανωλόπουλος

Ανάλογες προσπάθειες πρέπει να περιφρουρούνται. «Περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Να ανθίσει, να γίνει δάσος προστατευτικό για να μη διαβρωθεί και κατρακυλήσει η παραγωγή τροφίμων εδώ. Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας», σημείωσε ο Άγγελος Ρέντουλας. Η υποτροφία προπτυχιακού προγράμματος στο Κολέγιο Perrotis της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε φοιτητή ή φοιτήτρια από τον Έβρο που πρόσφερε η «Κ» δίνοντας σ’ έναν νέο άνθρωπο την ευκαιρία να αποκτήσει γνώσεις που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής, αποτελεί μια συμβολική κίνηση σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Σεφ και άριστα υλικά

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (στο κέντρο) και οι σεφ που συμμετείχαν στην εκδήλωση, πλαισιωμένοι από τους Αγγελο Ρέντουλα (αριστερά) και Αλέξη Παπαχελά (δεξιά). Φωτογραφία: Θοδωρής Μανολόπουλος
Οι εβρίτικοι μεζέδες δια χειρός Γιώργου Χρυσανίδη: Μπάμπω ψητή και γεμιστή με χοιρινό κιμά συκώτι, πράσο και μυρωδικά μαζί με γκιουζλεμέδες γεμιστούς με φέτα Σαμοθράκης και ακατμάδες με κοτόπουλο γάστρας και κρέμα γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς. / Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Η βραδιά συνεχίστηκε με τους μεζέδες που ετοίμασαν με τα βραβευμένα προϊόντα οι σεφ του «Γαστρονόμου» Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας, Νένα Ισμυρνόγλου και Σωτήρης Ευαγγέλου, αλλά και ο Γιώργος Χρυσανίδης, ο Θεοδόσης Ρόπουλος, οι Nomade et Sauvage και ο ζαχαροπλάστης Διαμαντής Βαφειάδης. Τη γιορτή της γαστρονομίας, που είχε από κασιώτικα ντολμαδάκια μέχρι μπάμπω και εβρίτικο μπακλαβά σερβιρισμένο σε ένα μεγάλο μπρούτζινο ταψί του 19ου αιώνα από τη συλλογή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, χορήγησαν οι Lidl Ελλάς, Grecotel, Aegean, Θερμοκήπια Θράκης, AQUA Carpatica, Κωτσόβολος – Dixons South East Europe και Nespresso Professional.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής στις 12/11

Μείνετε συντονισμένοι: τις προσεχείς εβδομάδες θα ακολουθήσουν αναλυτικά ρεπορτάζ με τις ιστορίες και τα προϊόντα των βραβευμένων παραγωγών.

Βραβεία 2022

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών