ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜανιταρόπιτα ΧαλκιδικήςΜανιταρόπιτα Χαλκιδικής Μπατσαριά ή μπλατσάρα ή μπλατσόπιτα είναι μια χαρακτηριστική πίτα που φτιάχνουν στην Ήπειρο και περιέχει τα χόρτα που βάζουν και στις σπανακόπιτες που εκεί τις αποκαλούν «λαχανόπιτες». Η διαφορά είναι ότι εδώ αντί για φύλλο μπαίνει ένας χυλός από αλεύρι (συνήθως καλαμποκάλευρο) τόσο στη βάση όσο και στην επιφάνεια. Ο χυλός γίνεται πιο σφιχτός και χοντρός στο κάτω μέρος και πιο αραιός επάνω. Στη δική μας εκδοχή, αντί για τα κλασικά ανοιξιάτικα χόρτα οι σεφ μάς προτείνουν να χρησιμοποιήσαμε μανιτάρια, άγρια ή καλλιεργημένα. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη πίτα, πανεύκολη, αλλά με γεμάτη, «κρεάτινη» νοστιμιά.

 

35' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την μπατσαριά με μανιτάρια αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  2. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο πανί για να απομακρύνουμε τα χώματα, κόβουμε και πετάμε την ακρούλα από τη βάση του κοτσανιού τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με το σχήμα τους.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μισό αλεύρι, το μισό γιαούρτι και 2½ φλιτζ. τσαγιού από το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
  4. Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ. και με λαδωμένα χέρια απλώνουμε σε όλο τον πυθμένα του τον σφιχτό χυλό, έτσι ώστε να τον καλύψει εξ ολοκλήρου και να γίνει μια ομοιόμορφη βάση περίπου 1 δάχτυλο σε πάχος.
  5. Στρώνουμε από πάνω τα μανιτάρια, σκορπίζουμε παντού τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Στο άδειο πια μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το υπόλοιπο γιαούρτι και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε να γίνει ένας αραιός χυλός.
  7. Τον αδειάζουμε πάνω από τα μανιτάρια, προσπαθώντας να τα καλύψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
  8. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα και ψήνουμε την μπατσαριά για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών