ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανίτες αφράτες, γλυκές ή αλμυρέςΤηγανίτες αφράτες, γλυκές ή αλμυρές
1 ώρα προετοιμασία
40' τηγάνισμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: για 45 «ψαράκια»

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη και τα φύλλα

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τα «ψαράκια» της Τήνου αρχικά βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν καλά.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  3. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, το παξιμάδι (ή τη φρυγανιά) και τα αρωματικά.
  4. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να αρωματιστεί, για 6-8 ώρες.

Ζύμη

  1. Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι με το αυγό, το λάδι, τη ρακή και το αλάτι.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό (ή το νερό) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και μαλακό ζυμάρι.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

«Ψαράκια»

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3-4 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπάλες και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη-βέργα σε πολύ λεπτό φύλλο, πάχους 2 χλστ.
  2. Από κάθε φύλλο κόβουμε με μαχαίρι λωρίδες πλάτους 15 εκ. και μήκους όσο βγει, ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου μας.
  3. Κατά μήκος κάθε λωρίδας βάζουμε από 1 κοφτή κουτ. σούπας γέμιση σε απόσταση 10 εκ. η μία από την άλλη, μέχρι τα μισά του μήκους του φύλλου.
  4. Διπλώνουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο-λωρίδα, ώστε να καλύψουμε τη γέμιση.
  5. Με μια «ρόδα» κόβουμε κάθε πιτάκι σε σχήμα ψαριού, γύρω από τα λοφάκια γέμισης που έχουν σχηματιστεί, και πιέζουμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν καλά τα φύλλα.
  6. Κάθε δόση από τα «ψαράκια» που ετοιμάζουμε την καλύπτουμε με πετσέτα, για να μη στεγνώσει.
  7. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να φτάσει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  8. Ρίχνουμε μέσα τα «ψαράκια» σε δόσεις και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  9. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
  10. Αφήνουμε τα «ψαράκια», τις γλυκές γεμιστές τηγανίτες, να κρυώσουν και τα βουτάμε σε μπολ με άχνη, μέχρι να καλυφθούν καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών