ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγειρίτσα αυγολέμονοΜαγειρίτσα αυγολέμονο Απαραίτητο πιάτο για το βράδυ που λήγει η νηστεία της Σαρακοστής ή του Μεγαλοβδόμαδου. Κάποιοι συνηθίζουν να την τρώνε και την άλλη μέρα για πρωινό, ιδιαίτερα καταπραϋντικό μετά το πλούσιο βραδινό γεύμα.  Σ’ αυτή τη συνταγή αποφεύγουμε πλήθος μυριστικών, πλην των φρέσκων κρεμμυδιών και του άνηθου, αλλά μπορούμε να βάλουμε λίγο άγριο μάραθο και μια ιδέα φύλλα δυόσμου, για το άρωμα και για «δροσιά» στο στόμα.

45' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για την μαγειρίτσα αυγοκοφτή ξεκινάμε και ξεπλένουμε καλά τη συκωταριά και τις αντεριές και τις ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει.
  2. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ψιλοκόβουμε.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα (καλά πλυμένη και στεγνή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τη συκωταριά και τις αντεριές σε δύο δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και να νοστιμίσουν.
  4. Αποφεύγουμε να ρίξουμε όλα τα υλικά σε μία δόση, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν αντί να σοταριστούν, αναδίδοντας βαριά μυρωδιά.
  5. Προσθέτουμε περίπου 1.500 ml νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά μέχρι να κοχλάσει το νερό και να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μάραθο (αν χρησιμοποιήσουμε) και μαγειρεύουμε για άλλα 20-30 λεπτά.
  8. Αν έχει σωθεί αρκετό νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμη – το φαγητό πρέπει να είναι μια δεμένη σούπα.
  9. Τέλος, ρίχνουμε τον δυόσμο και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  10. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός τα αυγά μέχρι να ενωθούν καλά.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας ασταμάτητα.
  3. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε λίγο λίγο όσο περισσότερο καυτό ζουμί από τη μαγειρίτσα χρειάζεται ώστε το αυγολέμονο να ζεσταθεί.
  4. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε μερικές φορές για να απλωθεί παντού και την ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να δέσει λίγο ακόμη το αυγολέμονο.
  5. Τη σερβίρουμε ζεστή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μαρούλι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών