ΕΞΟΔΟΣ

Τσέλιγκας: Στο μεζεδοπωλείο των Εξαρχείων για τσίπουρα και μικρά ψαράκια

Φρέσκα τηγανητά ψαράκια, προϊόντα μικρών παραγωγών και τη διάσημη «ντομάτα της Χαράς» σερβίρει ο τίμιος και διαχρονικός Τσέλιγκας στη Ζωοδόχου Πηγής.

09.05.2023
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Τσέλιγκας μεζεδοπωλείο Εξάρχεια

Και Τσέλιγκας και Cheλιγκας. Και με τους δύο τρόπους γράφει το όνομά του το ιστορικό μεζεδοπωλείο της Ζωοδόχου Πηγής. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του, Αντώνης Τριχιάς, μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Η χούντα τον κυνήγησε από την πρώτη μέρα και λίγο μετά την 21η Απριλίου 1967 στάλθηκε εξόριστος στη Γυάρο. Όταν το 1971 επέστρεψε, τα προβλήματα συνεχίστηκαν καθώς η αναζήτηση εργασίας στην κλειστή τοπική κοινωνία δεν έφερνε αποτέλεσμα. Ο ίδιος πήρε τον δρόμο για την Αθήνα και το 1984 άνοιξε τον Τσέλιγκα, ένα μεζεδοπωλείο που σύντομα έγινε στέκι για τους κατοίκους της γειτονιάς, για ανθρώπους της πολιτικής, διανοούμενους και καλλιτέχνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας ΘεάτρουΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας Θεάτρου Στον σημερινό κατάλογο με τα απλά και καλοφτιαγμένα μεζεδάκια υπάρχει ακόμα η περίφημη «ντομάτα της Χαράς» που έφτιαχνε πάντα ο Τσέλιγκας: μια ντομάτα ολόκληρη καθισμένη στο πιάτο, καθαρισμένη απ’ το κοτσάνι και χαραγμένη περιμετρικά -λίγο σαν παραλλαγή της κλασικής των παλιών ταβερνών ντομάτας-τριαντάφυλλο. Τριγύρω ένα ράντισμα ελαιόλαδο, μια τσιμπιά ρίγανη και ελιές τριών ειδών. Old school σαλατικό, λιτό και αναζωογονητικό.

Με μαναβική από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου και αρκετά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών ετοιμάζουν και άλλα, εξίσου απλά και ωραία πιάτα: γλυκιά πατάτα οφτή, σφέλα από τη Μεσσηνία, κασέρι ωρίμασης από τη Ξάνθη ή γραβιέρα Χανίων, καβουρμά με ντοματένια αυγά σαν στραπατσάδα, κολοκυθοκεφτέδες, πικάντικο μπουγιουρντί, γαύρο μαρινάτο, γίγαντες–Ελέφαντες Καστοριάς ή σαγανάκι με μπάτζο Νάουσας. Οι περισσότερες παρέες τιμούν το τσίπουρο. Εκτός από τις χύμα επιλογές θα βρείτε και εμφιαλωμένο από την ποτοποιία Γάτσιου στην Ήπειρο.

Την τελευταία φορά δοκιμάσαμε και κεφτεδάκια που τα κάνουν πολύ νόστιμα, τραγανά και με μπόλικο δυόσμο αλλά στα «οπωσδήποτε» της παραγγελίας στον Τσέλιγκα είναι τα μικρόψαρα. Το τι θα έχει το μενού εξαρτάται με το τι βρήκαν φρέσκο εκείνο το πρωί στην αγορά –από αθερίνα, μαρίδα και γαύρο μέχρι κουτσομούρες, στεγνοτηγανισμένες και ζουμερές.

Πέρα από τους καλούς μεζέδες και την ελκυστική τιμολόγηση, στα συν του ιστορικού μεζεδοπωλείου το ευγενικό, εγκάρδιο σέρβις και η φιλική, ανθρώπινη ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο ιστορικό Αθηναϊκόν, στέκι των «Λευτεριστών»Στο ιστορικό Αθηναϊκόν, στέκι των «Λευτεριστών» ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ14 μεζεδοπωλεία σε όλη την Αθήνα που θέλεις να μάθεις τώρα!14 μεζεδοπωλεία σε όλη την Αθήνα που θέλεις να μάθεις τώρα!

Τσέλιγκας

Ζωοδόχου Πηγής 50, Εξάρχεια

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Low budget

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών