ΕΞΟΔΟΣ

14 μεζεδοπωλεία σε όλη την Αθήνα που θέλεις να μάθεις τώρα!

Πού τρώμε ωραίους μεζέδες; Η ομάδα του «γ» έφτιαξε μια λίστα με μέρη σε όλη την Αθήνα ώστε να μην πεινάσει κανείς.

27.10.2022| Updated: 08.11.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
14 μεζεδοπωλεία σε όλη την Αθήνα που θέλεις να μάθεις τώρα!

Της Θεάτρου το στέκι: Μεζέδες πίσω απ’ τη Βαρβάκειο

Από νωρίς το μεσημέρι τα τραπέζια του τίμιου μεζεδοπωλείου πίσω απ΄τη Βαρβάκειο γεμίζουν με ετερόκλητο κόσμο αλλά ευτυχώς το προσωπικό είναι έμπειρο και γρήγορο. Τα αδέρφια Στέφανος και Χρήστος Βαρέσης, ανέλαβαν το κατάστημα πριν από 23 χρόνια –τότε ήταν το ⅓ του σημερινού– και για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση απλώθηκαν στους διπλανούς χώρους. Ανάμεσα στα απλά και οικονομικά πιατάκια που σερβίρουν: οι γίγαντες στον φούρνο, το χοιρινό μπεκρή μεζέ, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, η πατατοσαλάτα και τα ρεβύθια με κουρκουμά. Τα τηγανητά κεφτεδάκια τους έχουν φανατικούς. Γ.Π.

Θεάτρου 7, Πλατεία Θεάτρου, Τ/210-32.15.438

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒόλτα στο Σύνταγμα; 19 σημεία για φαί και ποτό ανάμεσα στα ψώνιαΒόλτα στο Σύνταγμα; 19 σημεία για φαί και ποτό ανάμεσα στα ψώνια

Τριαντάφυλλος: Στη στοά για θαλασσινά

 

Κάντε κράτηση αν έχετε σκοπό να πάτε γιατί το ψαρομεζεδοπωλείο του κέντρου που κάποτε ήταν «μυστικό» έχει μαθευτεί πια για τα καλά. Μέσα στη στοά όπου απλώνει τα τραπέζια του ο Τριαντάφυλλος μας αρέσει να χωνόμαστε για να κρυφτούμε από την κίνηση του κέντρου. Στο Σύνταγμα που τείνουμε να ψάχνουμε με το κιάλι τα μαγαζιά που προσφέρουν απλό, νόστιμο και σωστά κοστολογημένο ελληνικό φαγητό αυτό το ταβερνάκι κάνει τη διαφορά. Η παρέα θα τσιμπολογήσει καλαμαράκια τηγανητά, κουτσομούρες ή μπαρμπουνάκια επίσης στο τηγάνι, ωραία ψημένες και φιλεταρισμένες σαρδέλες με μαϊντανό, μικρό γαριδάκι που τρώγεται με το χέρι σαν ποπ κορν, φάβα με κρεμμύδι, κεφαλοτύρι σαγανάκι, συμπαθέστατη ταραμοσαλάτα και τη χορταστική σαλάτα με ανάμεικτα βραστά λαχανικά, χόρτα, μαυρομάτικα και πολλά μυρωδικά. Γ.Π.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/ 210-32.27.298

 

Δεξαμενή: Το ιστορικό καφενείο του Κολωνακίου

αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω

Λαός και Κολωνάκι, όλοι αναζητούν μια θέση στη Δεξαμενή. Το ιστορικό καφενείο που λειτουργεί από το 1905 σχεδόν χωρίς καμία παύση, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του πολλές προσωπικότητες. Ακόμα και ο Παπαδιαμάντης ήταν θαμώνας. Σήμερα είναι καταγεγραμμένο στο μυαλό των περισσότερων ως το κλασικό στέκι για μεζέδες και, ιδανικά, λιακάδα στο κέντρο. Δεξιά και αριστερά από την κατηφορική περατζάδα θα παραγγείλουμε μπίρες και θα τις συνοδεύσουμε με πατατοαυγά, χαλούμι στη σχάρα, ντάκο, χοιρινό με δαμάσκηνα, οσπριοσαλάτα και οπωσδήποτε μια μερίδα από εκείνα τα μικρά, ζουμερά μπιφτεκάκια. Γ.Π.

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.24.609

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας ΘεάτρουΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας Θεάτρου

Dopios: Μεζέδες αλά Πέσκιας

Δεν είναι ένα κοινό μεζεδοπωλείο όταν τους μεζέδες αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Πέσκιας. Ενώ το παρεΐστικο πνεύμα και η ιδέα της μοιρασιάς παραμένουν, ο ευρηματικός σεφ δίνει αλλιώτικη, φρέσκια ερμηνεία στην έννοια του μεζέ, επιστρατεύοντας εξαιρετικές πρώτες ύλες και ευφάνταστες ιδέες. Στον πεζόδρομο της Σκουλενίου μοιραζόμαστε τη χωριάτικη σαλάτα με ξινοτύρι Σύρου, θρούμπι και κάπαρη, το φίνο καπνιστό χέλι, τις σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα, τα γλυκάδια από αρνάκι γάλακτος με σάλτσα από πράσινη πιπεριά κέρατο και εκείνες τις εθιστικές γαρίδες «ποπ κορν» που έρχονται με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και δαμάσκηνο umeboshi. Οι τριπλοτηγανισμένες, σχεδόν καραμελωμένες τηγανητές πατάτες δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Στα συν και οι μπόλικες επιλογές σε εμφιαλωμένο τσίπουρο, ούζο και ελληνικά κρασιά. Γ.Π.

Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.10.049

 

Bocas Meze: Ουζερί ή tapas bar;

Ένα παρεΐστικο μαγαζί που δανείζεται στοιχεία τόσο από τα βολιώτικα τσιπουράδικα όσο και από τα ισπανικά tapas bar έστησε πριν περίπου έναν χρόνο ο Ελληνο-ισπανικής καταγωγής σεφ Μίλτος Αρμένης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο ίδιο μενού βρίσκουμε πρωτότυπους μεζέδες, από ρεβιθάδα με τσορίθο και τηγανητό αυγό μέχρι surf ’n’ turf γαρδουμπάκια γαρίδας (γαρίδες τυλιγμένες με μπόλια και εντεράκι), σουτζουκάκια τόνου, ακόμα και γουρουνοκεφαλή αργοψημένη στον ξυλόφουρνο. Για το τέλος, τσούρος με σοκολάτα, τι άλλο; Γ.Π.

Προύσης 13, Ν. Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.80.908

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;Τριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;

Ραφίκι: Το «γκουρμέ» μεζεδοπωλείο

Μια γειτονιά γνωστή για τα συνεργεία και τα μαγαζιά με ανταλλακτικά και βίδες, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με τους κήπους και τις φάρμες του, αλλά και τις σχολές χορού, τα θέατρα και τα εργαστήρια φωτογραφίας έχει πλέον και μεζεδοπωλεία όπως και νεοκαφενεία. Το Ραφίκι είναι το αγαπημένο μας στη γειτονιά, το μενού εκεί έχουν επιμεληθεί ο Γιώργος Τουρλούκης και ο Γιώργος Σκουταρίδης. Αυτοδίδακτοι μάγειρες με εμμονή στη λεπτομέρεια, έφτιαξαν έναν value for money κατάλογο, με υλικά σχεδόν κατευθείαν από τους παραγωγούς, συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα και τεχνικές που δύσκολα συναντάς σε αντίστοιχο μαγαζί. Ένα «γκουρμέ» μεζεδοπωλείο, που θέλει να διαφέρει από τα υπόλοιπα. Στο μενού ξεχωρίζουν το ζουμερό γευστικότατο mac and cheese με ωραία καπνιστό σύγλινο που δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση στα ζυμαρικά. Τα νιόκι με καπνιστή πανσέτα είναι επίσης πολύ νόστιμα με πλούσια και ισορροπημένη κρέμα γραβιέρας. Τα χοιρινά μπριζολάκια σε γλάσο Hoisin και πουρέ σελινόριζας και το ταρτάρ καπνιστού μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι και λάδι μυρωδικών, δεν πρέπει με τίποτα να τα παραλείψετε. Μ.Π.

Πέλλης 22, Βοτανικός, Τ/ 210-34.64.717

 

Ουζερί του Λάκη: Αστακομακαρονάδες στην πλατεία Βικτωρίας

αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω, ουζερί

Βρίσκεται στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος, δίπλα στην πλατεία Βικτωρίας, εκεί όπου βρίσκεται και ο σταθμός του ηλεκτρικού. Η τηγανητή πεσκανδρίτσα είναι σκέτο λουκούμι, το ελαφρώς καυτερό αχνιστό σαλάχι νοστιμότατο, όπως και ο γαύρος μαρινάτος. Οι μακαρονάδες στο Ουζερί του Λάκη είναι μια κατηγορία από μόνες τους, όλες πεντανόστιμες: δοκιμάστε αυτή με το μελάνι σουπιάς, ή την άλλη με ρέγγα, αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού, ενώ κατόπιν παραγγελίας μπορείτε να βρείτε και αστακομακαρονάδα. Πλάι στα ψάρια και στους μεζέδες βάλτε τις ωραίες σαλάτες (εμείς προτιμήσαμε μια σαλάτα βραστών λαχανικών), τη ρακή, την ποιοτική μουσική υπόκρουση και έχετε ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο σε ένα λίγο cult και πολύ αυθεντικό ουζερί του κέντρου. Πλάι στα ψάρια, στους μεζέδες και στις μακαρονάδες, εκτός από τις ωραίες σαλάτες, παραγείλτε ρακή, τσίπουρο ή ούζο (έχουν πολλές επιλογές) και απολαύστε νόστιμους μεζέδες στο κέντρο. Μ.Π.

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

 

Ραντεβού στα Πετράλωνα για τσίπουρα

Έχει σταθερούς θαμώνες, είναι παρεΐστικο και κλασική αξία στα Πετράλωνα. Το Ραντεβού βγάζει ωραία μεζεδάκια, μερακλίδικα. Στους ιδιοκτήτες αρέσουν οι ανατολίτικες μυρωδιές, οπότε εδώ θα βρούμε πολύ ωραίο χούμους και φαλάφελ που εδώ και χρόνια είναι τα γκραν σουξέ του μαγαζιού. Το κοτόπουλο biryaki, μια σπεσιαλιτέ από την ινδική κουζίνα, που είναι πικάντικο και σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι, κάθεται στο ίδιο τραπέζι με αρμένικη ομελέτα, λιβανέζικη τυροσαλάτα και κουνουπίδι με σάλτσα ταχίνι. Καυτερό και πολύ ταιριαστό με τσίπουρο είναι το ψητό σουτζούκι και τα αυγά με στάκα. Για το ουζάκι προτιμήστε, αν είναι κατάλληλη η εποχή, το θράψαλο γιουβέτσι και την ψητή πατάτα με γιαούρτι. Ν.Μ.

Καλλισθένους 85, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.77.961

 

Κι όμως το Λούβρο είναι στο Παγκράτι!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Το Λούβρον (@louvron)

Το ξέρατε ότι το Λούβρο βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Γουλανδρή; Φυσικά δεν πρόκειται για το γνωστό μουσείο του Παρισιού αλλά για το καφενείο Λούβρο που λειτουργεί στην Ερατοσθένους από το 1937. Είναι ένα μαγαζί ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής και πήρε το όνομά του – όχι από το μουσείο του Παρισιού – αλλά από τον τόπο καταγωγής της συζύγου του πρώτου ιδιοκτήτη από το ομώνυμο χωριό της Ηλείας. Ήταν παραδοσιακό καφενείο μέχρι που η ομάδα του «It’s a Βίλατζ» ανέλαβε την ανακαίνιση του. Οι κλασικές ξύλινες καρέκλες, τα σιδερένια τραπεζάκια και η καταπράσινη αυλή με θέα το νέο μουσείο διατηρήθηκαν αλλά το μενού αναβαθμίστηκε χωρίς να χάσει το στοιχείο του παραδοσιακου. Στο Λούβρο πίνουμε παλαιωμένα τσίπουρα και signature κοκτέιλ με ένα ελληνικό twist, όπως το Bloody Mary με τσίπουρο αρωματισμένο με μουστάρδα ή Bloody Mary mix με αγριοράπανο, καπνιστή πάπρικα και λεμόνι. Τσιμπάμε νόστιμους μεζέδες, όπως τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα δυόσμου και σουβλάκι προβατίνας μαριναρισμένο σε ξινόγαλα και γιαούρτι με λάδι καυτερής πιπεριάς. Δεν παραλείπουμε, όμως, και το πρωινό που είναι από τα ατού του μαγαζιού: αυγά τηγανητά σε διάφορες εκδοχές, το σάντουιτς Μόνα Λίζα με σολωμό, αυγό, αγγούρι, άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, και φυσικά τις τηγανίτες σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή. Μ.Π.

Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, Τ/210-70.16.594

 

Ο Λούης έχει παστουρμά και αρμένικο σουτζούκι

Στον Λούη τα τραπέζια δε αδειάζουν ποτέ. Από τα πιο παλιά νεοκαφενεία – μεζεδοπωλεία του Κεραμεικού, μαζεύει κόσμο από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Παρέες και ζευγαράκια αράζουν στις καρέκλες στο πεζοδρόμιο, απολαμβάνουν απλούς, νόστιμους μεζέδες και τσουγκρίζουν ποτήρια γεμάτα με ρακή, ούζο (διαθέτει μεγάλη ποικιλία ετικετών) και μπίρες. Πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, γιαπράκια, παστουρμάς, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης και άλλα ελληνικά τυριά είναι μερικά μόνο από όσα σερβίρει αυτό το value for money μεζεδοπωλείο για όλες τις ώρες. Μ.Π.

Λεωνιδίου 87, Κεραμεικός, Τ/210-34.76.926

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10+1 μαγαζιά για καλό brunch στο κέντρο της Αθήνας10+1 μαγαζιά για καλό brunch στο κέντρο της Αθήνας

 

Άμα λάχει πάμε και στα Εξάρχεια

Το κτίριο στην Καλλιδρομίου που το στεγάζει ήταν άλλοτε το δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων. Κάποτε στην αυλή του αλώνιζαν πιτσιρίκια. Πάνε χρόνια βέβαια από τότε που αντί για μαθήματα παραδίδει… μεζέδες. Εδώ θα μοιραστείτε φάβα, λουκουμάδες φέτας, καβουρμά με χούμους, μπουκιές τηγανητού μπακαλιάρου με ψητά παντζάρια, χωριάτικα λουκάνικα και κοντσοσούβλι από μπούτι κοτόπουλου και όχι μόνο. Ο κατάλογος έχει αρκετές ακόμη προτάσεις καθώς επίσης και μια μικρή ενότητα με τυριά από διάφορα μέρη, όπως βολάκι Άνδρου, κρητική γραβιέρα, νιώτικο κατσικίσιο που ωριμάζει σε οινολάσπες ή λαδοτύρι Ζακύνθου. Α.Σ.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, Τ/210-38.45.978

Η Λέσβος με τη νησιώτικη αύρα

Μετράει πολλές δεκαετίες το ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη με τη νησιώτικη αύρα. Νόστιμο, οικονομικό, με παρεΐστικη ατμόσφαιρα, είναι ωραίο σημείο να πιεις το μυτιληνιό -εννοείται- ούζο σου (η μικρή συλλογή του φιγουράρει στη ραφιέρα). Στη Λέσβο θα καθίσεις είτε σε ένα από τα τραπέζια που στήνει στο πεζοδρόμιο είτε στο ζεστό εσωτερικό με το μωσαϊκό, το τζουκμπόξ και το πιάνο, που έχουν συνοδεύσει αρκετά μεσημέρια και βράδια μας. Στο πλάι του θα βάλεις μαρινάτα ψαράκια, φάβα, φασόλια πιάζ, τηγανητά κολοκυθάκια, χταπόδι και τηγανητά μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Α.Σ

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525

Στο κοτέτσι στην Πεύκη δεν μπαίνεις, βγαίνεις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kotetsi (@to_kotetsi)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kotetsi (@to_kotetsi)

Είναι από αυτά που άνοιξαν στην περιοχή και έπιασαν από την πρώτη στιγμή. Θες το έξυπνο όνομα και το ντεκόρ του, η μικρή τρίγωνη πλατεϊτσα που άπλωσε τα τραπεζάκια του, η Karamuza απέναντι, το all day μπαρ, που προϋπήρχε και έσφυζε από κόσμο; Όλα αυτά μαζί αλλά και οι μεζέδες του διαφορετικού αυτού κοτετσιού έπαιξαν τον ρόλο τους. Εδώ θα έρθεις, θα κουρνιάσεις και δεν θα θες να φύγεις. Ειδικά αν παίζουν και live η Κατερινα Μιχαλάκη και ο Γιώργος Μιμιλίδης. Πρόκειται για ένα μουσικό παντοπωλείο, στο οποίο θα παραγγείλεις νόστιμα πιάτα, όπως η Καβουρμάδα με ματσάτα Φολεγάνδρου και μεριαρένο Κάσου, που δεν θα θες να μοιραστείς. Το σέρβις έχει μια δυσκολία να χειριστεί την όλη κατάσταση όταν είναι γεμάτο, πράγμα διόλου σπάνιο, αλλά σε γενικές γραμμές είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Ν.Λ.

Βαρβαρεσου 1, Πεύκη, Τ/210-61.29.416Δευτέρα–Κυριακή12.15–24.00

 

Γάκιας, ένα μεζετζίδικον από τα λίγα

Άπαξ και πας σίγουρα θα ξαναπάς. Ο Γάκιας σερβίρει εδώ και 6 χρόνια τους μεζέδες του στους βόρειους και είναι σημείο συνάντησης όταν θες να φας μεζεκλίκια και να πιεις ένα ουζάκι, ένα τσιπουράκι (και δυο και τρία) με την παρέα. Όλα σερβίρονται σε μικρά πιατάκια για να πάρεις πολλά και στη μέση, ακόμα και οι σαλάτες. Από τα σουξέ του μαγαζιού, η ζουμερή καπνιστή μπριζόλα, μαριναρισμένη σε μπύρα και φασκόμηλο, τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, το φιλέτο πρόβατο στη σχάρα και το σπετζοφάι. Εγώ πάντα προτιμώ τα κρεατικά αλλά έχει και κάτι από θάλασσα, όπως μύδια μπουγιουρντί, σαρδέλα ψητή στη σχάρα και γαύρο παντρεμένο. Σίγουρα για να βρεις πρέπει να κλείσεις, αλλιώς ποντάρεις στην τυχη. Στα συν οι πολύ καλές τιμές και τα παιδιά που σερβίρουν με κέφι και μπρίο. Ν.Λ.

Ευαγγελιστρίας 16 & Κρήνης, Νέα Ερυθραία, Τ/210-62.03.934

 

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Βοτανικός

Κεραμεικός

Νέα Φιλαδέλφεια

Ομόνοια

Παγκράτι

Πετράλωνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών