ΕΞΟΔΟΣ

10 μεζεδοπωλεία σε όλη την Αθήνα για να πάμε μετά την παρέλαση

Πού θα φάμε ωραίους μεζέδες την 28η Οκτωβρίου; Η ομάδα του «γ» έφτιαξε μια λίστα με μέρη σε όλη την Αθήνα ώστε να μην πεινάσει κανείς.

27.10.2022| Updated: 14.10.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
10 μεζεδοπωλεία σε όλη την Αθήνα για να πάμε μετά την παρέλαση

Της Θεάτρου το στέκι: Μεζέδες πίσω απ’ τη Βαρβάκειο

Από νωρίς το μεσημέρι τα τραπέζια του τίμιου μεζεδοπωλείου πίσω απ΄τη Βαρβάκειο γεμίζουν με ετερόκλητο κόσμο αλλά ευτυχώς το προσωπικό είναι έμπειρο και γρήγορο. Τα αδέρφια Στέφανος και Χρήστος Βαρέσης, ανέλαβαν το κατάστημα πριν από 23 χρόνια –τότε ήταν το ⅓ του σημερινού– και για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση απλώθηκαν στους διπλανούς χώρους. Ανάμεσα στα απλά και οικονομικά πιατάκια που σερβίρουν: οι γίγαντες στον φούρνο, το χοιρινό μπεκρή μεζέ, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, η πατατοσαλάτα και τα ρεβύθια με κουρκουμά. Τα τηγανητά κεφτεδάκια τους έχουν φανατικούς. Γ.Π.

Θεάτρου 7, Πλατεία Θεάτρου, Τ/210-32.15.438

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒόλτα στο Σύνταγμα; 19 σημεία για φαί και ποτό ανάμεσα στα ψώνιαΒόλτα στο Σύνταγμα; 19 σημεία για φαί και ποτό ανάμεσα στα ψώνια

Τριαντάφυλλος: Στη στοά για θαλασσινά

 

Κάντε κράτηση αν έχετε σκοπό να πάτε γιατί το ψαρομεζεδοπωλείο του κέντρου που κάποτε ήταν «μυστικό» έχει μαθευτεί πια για τα καλά. Μέσα στη στοά όπου απλώνει τα τραπέζια του ο Τριαντάφυλλος μας αρέσει να χωνόμαστε για να κρυφτούμε από την κίνηση του κέντρου. Στο Σύνταγμα που τείνουμε να ψάχνουμε με το κιάλι τα μαγαζιά που προσφέρουν απλό, νόστιμο και σωστά κοστολογημένο ελληνικό φαγητό αυτό το ταβερνάκι κάνει τη διαφορά. Η παρέα θα τσιμπολογήσει καλαμαράκια τηγανητά, κουτσομούρες ή μπαρμπουνάκια επίσης στο τηγάνι, ωραία ψημένες και φιλεταρισμένες σαρδέλες με μαϊντανό, μικρό γαριδάκι που τρώγεται με το χέρι σαν ποπ κορν, φάβα με κρεμμύδι, κεφαλοτύρι σαγανάκι, συμπαθέστατη ταραμοσαλάτα και τη χορταστική σαλάτα με ανάμεικτα βραστά λαχανικά, χόρτα, μαυρομάτικα και πολλά μυρωδικά. Γ.Π.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/ 210-32.27.298

Δεξαμενή: Το ιστορικό καφενείο του Κολωνακίου

αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω

Λαός και Κολωνάκι, όλοι αναζητούν μια θέση στη Δεξαμενή. Το ιστορικό καφενείο που λειτουργεί από το 1905 σχεδόν χωρίς καμία παύση, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του πολλές προσωπικότητες. Ακόμα και ο Παπαδιαμάντης ήταν θαμώνας. Σήμερα είναι καταγεγραμμένο στο μυαλό των περισσότερων ως το κλασικό στέκι για μεζέδες και, ιδανικά, λιακάδα στο κέντρο. Δεξιά και αριστερά από την κατηφορική περατζάδα θα παραγγείλουμε μπίρες και θα τις συνοδεύσουμε με πατατοαυγά, χαλούμι στη σχάρα, ντάκο, χοιρινό με δαμάσκηνα, οσπριοσαλάτα και οπωσδήποτε μια μερίδα από εκείνα τα μικρά, ζουμερά μπιφτεκάκια. Γ.Π.

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.24.609

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας ΘεάτρουΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας Θεάτρου

Dopios: Μεζέδες αλά Πέσκιας

Δεν είναι ένα κοινό μεζεδοπωλείο όταν τους μεζέδες αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Πέσκιας. Ενώ το παρεΐστικο πνεύμα και η ιδέα της μοιρασιάς παραμένουν, ο ευρηματικός σεφ δίνει αλλιώτικη, φρέσκια ερμηνεία στην έννοια του μεζέ, επιστρατεύοντας εξαιρετικές πρώτες ύλες και ευφάνταστες ιδέες. Στον πεζόδρομο της Σκουλενίου μοιραζόμαστε τη χωριάτικη σαλάτα με ξινοτύρι Σύρου, θρούμπι και κάπαρη, το φίνο καπνιστό χέλι, τις σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα, τα γλυκάδια από αρνάκι γάλακτος με σάλτσα από πράσινη πιπεριά κέρατο και εκείνες τις εθιστικές γαρίδες «ποπ κορν» που έρχονται με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και δαμάσκηνο umeboshi. Οι τριπλοτηγανισμένες, σχεδόν καραμελωμένες τηγανητές πατάτες δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Στα συν και οι μπόλικες επιλογές σε εμφιαλωμένο τσίπουρο, ούζο και ελληνικά κρασιά. Γ.Π.

Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.10.049

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;Τριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;

Ραφίκι: Το «γκουρμέ» μεζεδοπωλείο

Μια γειτονιά γνωστή για τα συνεργεία και τα μαγαζιά με ανταλλακτικά και βίδες, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με τους κήπους και τις φάρμες του, αλλά και τις σχολές χορού, τα θέατρα και τα εργαστήρια φωτογραφίας έχει πλέον και μεζεδοπωλεία όπως και νεοκαφενεία. Το Ραφίκι είναι το αγαπημένο μας στη γειτονιά, με value for money κατάλογο, με υλικά σχεδόν κατευθείαν από τους παραγωγούς, συνταγές βασισμένες όσο γίνεται στην εποχικότητα. Ένα «γκουρμέ» μεζεδοπωλείο, που θέλει να διαφέρει από τα υπόλοιπα. Στο μενού ξεχωρίζουν το ζουμερό γευστικότατο mac and cheese με ωραία καπνιστό σύγλινο που δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση στα ζυμαρικά. Τα νιόκι με καπνιστή πανσέτα είναι επίσης πολύ νόστιμα με πλούσια και ισορροπημένη κρέμα γραβιέρας. Τα χοιρινά μπριζολάκια σε γλάσο Hoisin και πουρέ σελινόριζας και το ταρτάρ καπνιστού μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι και λάδι μυρωδικών, δεν πρέπει με τίποτα να τα παραλείψετε. Μ.Π.

Πέλλης 22, Βοτανικός, Τ/ 210-34.64.717

 

Ουζερί του Λάκη: Αστακομακαρονάδες στην πλατεία Βικτωρίας

αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω, ουζερί

Βρίσκεται στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος, δίπλα στην πλατεία Βικτωρίας, εκεί όπου βρίσκεται και ο σταθμός του ηλεκτρικού. Η τηγανητή πεσκανδρίτσα είναι σκέτο λουκούμι, το ελαφρώς καυτερό αχνιστό σαλάχι νοστιμότατο, όπως και ο γαύρος μαρινάτος. Οι μακαρονάδες στο Ουζερί του Λάκη είναι μια κατηγορία από μόνες τους, όλες πεντανόστιμες: δοκιμάστε αυτή με το μελάνι σουπιάς, ή την άλλη με ρέγγα, αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού, ενώ κατόπιν παραγγελίας μπορείτε να βρείτε και αστακομακαρονάδα. Πλάι στα ψάρια και στους μεζέδες βάλτε τις ωραίες σαλάτες (εμείς προτιμήσαμε μια σαλάτα βραστών λαχανικών), τη ρακή, την ποιοτική μουσική υπόκρουση και έχετε ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο σε ένα λίγο cult και πολύ αυθεντικό ουζερί του κέντρου. Πλάι στα ψάρια, στους μεζέδες και στις μακαρονάδες, εκτός από τις ωραίες σαλάτες, παραγείλτε ρακή, τσίπουρο ή ούζο (έχουν πολλές επιλογές) και απολαύστε νόστιμους μεζέδες στο κέντρο. Μ.Π.

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

Κι όμως το Λούβρο είναι στο Παγκράτι!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Το Λούβρον (@louvron)

Το ξέρατε ότι το Λούβρο βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Γουλανδρή; Φυσικά δεν πρόκειται για το γνωστό μουσείο του Παρισιού αλλά για το καφενείο Λούβρο που λειτουργεί στην Ερατοσθένους από το 1937. Είναι ένα μαγαζί ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής και πήρε το όνομά του – όχι από το μουσείο του Παρισιού – αλλά από τον τόπο καταγωγής της συζύγου του πρώτου ιδιοκτήτη από το ομώνυμο χωριό της Ηλείας. Ήταν παραδοσιακό καφενείο μέχρι που η ομάδα του «It’s a Βίλατζ» ανέλαβε την ανακαίνιση του. Οι κλασικές ξύλινες καρέκλες, τα σιδερένια τραπεζάκια και η καταπράσινη αυλή με θέα το νέο μουσείο διατηρήθηκαν αλλά το μενού αναβαθμίστηκε χωρίς να χάσει το στοιχείο του παραδοσιακου. Στο Λούβρο πίνουμε παλαιωμένα τσίπουρα και signature κοκτέιλ με ένα ελληνικό twist, όπως το Bloody Mary με τσίπουρο αρωματισμένο με μουστάρδα ή Bloody Mary mix με αγριοράπανο, καπνιστή πάπρικα και λεμόνι. Τσιμπάμε νόστιμους μεζέδες, όπως τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα δυόσμου και σουβλάκι προβατίνας μαριναρισμένο σε ξινόγαλα και γιαούρτι με λάδι καυτερής πιπεριάς. Δεν παραλείπουμε, όμως, και το πρωινό που είναι από τα ατού του μαγαζιού: αυγά τηγανητά σε διάφορες εκδοχές, το σάντουιτς Μόνα Λίζα με σολωμό, αυγό, αγγούρι, άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, και φυσικά τις τηγανίτες σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή. Μ.Π.

Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, Τ/210-70.16.594

 

Ο Λούης έχει παστουρμά και αρμένικο σουτζούκι

Στον Λούη τα τραπέζια δε αδειάζουν ποτέ. Από τα πιο παλιά νεοκαφενεία – μεζεδοπωλεία του Κεραμεικού, μαζεύει κόσμο από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Παρέες και ζευγαράκια αράζουν στις καρέκλες στο πεζοδρόμιο, απολαμβάνουν απλούς, νόστιμους μεζέδες και τσουγκρίζουν ποτήρια γεμάτα με ρακή, ούζο (διαθέτει μεγάλη ποικιλία ετικετών) και μπίρες. Πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, γιαπράκια, παστουρμάς, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης και άλλα ελληνικά τυριά είναι μερικά μόνο από όσα σερβίρει αυτό το value for money μεζεδοπωλείο για όλες τις ώρες. Μ.Π.

Λεωνιδίου 87, Κεραμεικός, Τ/210-34.76.926

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10+1 μαγαζιά για καλό brunch στο κέντρο της Αθήνας10+1 μαγαζιά για καλό brunch στο κέντρο της Αθήνας

 

Η Λέσβος με τη νησιώτικη αύρα

Μετράει πολλές δεκαετίες το ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη με τη νησιώτικη αύρα. Νόστιμο, οικονομικό, με παρεΐστικη ατμόσφαιρα, είναι ωραίο σημείο να πιεις το μυτιληνιό -εννοείται- ούζο σου (η μικρή συλλογή του φιγουράρει στη ραφιέρα). Στη Λέσβο θα καθίσεις είτε σε ένα από τα τραπέζια που στήνει στο πεζοδρόμιο είτε στο ζεστό εσωτερικό με το μωσαϊκό, το τζουκμπόξ και το πιάνο, που έχουν συνοδεύσει αρκετά μεσημέρια και βράδια μας. Στο πλάι του θα βάλεις μαρινάτα ψαράκια, φάβα, φασόλια πιάζ, τηγανητά κολοκυθάκια, χταπόδι και τηγανητά μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Α.Σ

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525

 

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Βοτανικός

Κεραμεικός

Νέα Φιλαδέλφεια

Ομόνοια

Παγκράτι

Πετράλωνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT