ΕΞΟΔΟΣ

10+1 μαγαζιά για καλό brunch στο κέντρο της Αθήνας

Με νοστιμιές κάθε λογής και τη χαλαρή διάθεση των διακοπών να βαστάει ακόμη, ένα ωραίο brunch είναι μια καλή αφορμή να ξαναμαζευτεί η παρέα στο κέντρο της Αθήνας.

26.08.2022| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
10+1 μαγαζιά για καλό brunch στο κέντρο της Αθήνας

Στο καλαίσθητο μικροσύμπαν του Minu

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Καφές και φαγητό διασταυρώνονται με φυτά εσωτερικού χώρου, νταζαϊνάτα μικροαντικείμενα, περιοδικά κι έργα τέχνης στον πολύστροφο χώρο της οδού Σαρρή που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη «minutiae», που σημαίνει «μικρολεπτομέρειες». Διαλέγεις τη γωνιά σου –το τραπεζάκι μπροστά, το σαλονάκι παραμέσα, το περβάζι απεναντί του, την αυλή, το πατάρι– και συνδυάζεις τον καφέ σου ή ένα smoothie με μια ομελέτα με ασπράδια, σπανάκι και φέτα, ένα French toast, ένα katsu sandwich με ιβηρικό χοιρινό, ένα σάντουιτς με τραγανό ψωμί ολικής άλεσης με σολομό, ψιλοκομμένο παντζάρι και σαλατικά, δροσερό αγγουράκι, λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο –στάξτε του και λίγο λάιμ, γίνεται ακόμη πιο ωραίο-, ένα bao bun με τραγανό κοτόπουλo ή με μανιτάρια, μάφιν, κέικ, τάρτες. Χαλαρό, καλαίσθητο, νόστιμο (το μενού έχει επιμεληθεί ο Αθηναγόρας Κωστάκος), το Minu έχει ωραία vibes. Και μια που ό,τι βλέπεις τριγύρω είναι προς πώληση, μπορεί να φύγεις κρατώντας μια αλοκάσια ή μια καράφα της Normann Copenhagen. A.Σ.

Σαρρή 50, Ψυρρή, Τ/210-32.32.022

 

The Makers: για καφέ, φαγητό και χάζι

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δημιούργημα δύο σχεδιαστών κι ενός σεφ, το φιλόξενο υβριδικό στέκι της οδού Πραξιτέλους παίζει σε διάφορα ταμπλό. Ο καφές και τα πιάτα που προτείνει ο Ηλίας Σταυρόπουλος συνυπάρχουν όσα φτιάχνουν η Τέτη Χαρίτου κι ο Γιώργος Μπάρλας, οι Τhe Makers, στο ραφείο τους. Στις κρεμάστρες και στα ράφια θα δεις πολύ όμορφες επαγγελματικές ποδιές, Τ- shirts, πετσέτες και υφασμάτινες τσάντες με διάφορα μοτίβα, αλλά και κούπες ή γυάλινα μπουκάλια με τις φατσούλες, με διάφορες εκφράσεις, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Το μενού είναι πλούσιο σε ιδέες για brunch. Από γιαούρτι καρύδας με σιρόπι σφενδάμου, βρώμη και μούρα, σε ομελέτες, αυγά ποσέ ή μια κρέπα-σπανακόπιτα με αυγό μάτι κι από κει σε πολλών λογιών σάντουιτς, σαλάτες ή ζυμαρικά. Αξίζει να δοκιμάσετε και τις γευστικές κι ελαφριές βάφλες τους, που τις φτιάχνουν με κεφίρ και ανθόγαλο, μέρος κι αυτές ενός γευστικού κόνσεπτ που εστιάζει στο νόστιμο υγιεινό. Θα καθίσετε είτε στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, είτε στον μεγάλο πάγκο μέσα, που είναι το καλύτερο σημείο για όποιον θελήσει να ανοίξει για λίγο το λάπτοπ του. Α.Σ.

Πραξιτέλους 37, Αθήνα, Τ/210-33.11.372

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBorghese: Το νέο σαντουιτσάδικο που αξίζει να δοκιμάσεις στο ΠαγκράτιBorghese: Το νέο σαντουιτσάδικο που αξίζει να δοκιμάσεις στο Παγκράτι

Το Αnäna στην όμορφη στοά

Ξεκινάμε με καλό καφέ (το δικό τους blend ή single origin προτάσεις που ανανεώνονται πολύ συχνά) και συνεχίζουμε με ζυμαρένιες λιχουδιές ή ολοκληρωμένες προτάσεις για πρωινό και brunch. Σε μια από τις πιο όμορφες στοές του κέντρου, το ντιζαϊνάτο Αnäna μαζεύει κόσμο όλων των ηλικιών, ενώ απ’ την κουζίνα βγαίνουν συνεχώς φρεσκοψημμένα cinnamon rolls, brownies ή κάποια gallete με φρούτα της εποχής. Οι αυγοφέτες με φρούτα και κρέμα μασκαρπόνε, ο καγιανάς με φέτα και καυτερή πιπεριά ή το Superfood Brekkie με λαχανίδα, κριθάρι, αβοκάντο, κολοκυθόσπορους, αυγό ποσέ και ψωμί ολικής είναι δημοφιλείς επιλογές για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη μέρα με αυγά. Ανοιχτά σάντουιτς και vegan γιαούρτια με σπιτική γκρανόλα συμπληρώνουν το μενού. Γ.Π.

Πραξιτέλους 33, Μοναστηράκι, Τ/211-11.51.788

 

Το καλλιτεχνόφιλο brunch του New Hotel

Είναι ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που καθιέρωσαν τη συνήθεια του brunch στην πόλη και συνεχίζει ανάλογα, προτείνοντας καλαθάκια με αρτοσκευάσματα που φτιάχνονται στον in-house φούρνο του, και μια μεγάλη ποικιλία αλμυρών και γλυκών πιάτων. Ανεβαίνεις στον 7ο, στο New Art Lounge, περνάς από τη σάλα με τα φωτιστικά-καμπάνες, τις Art Magazine Αds του Τζεφ Κουνς στους τοίχους και τη βιβλιοθήκη με τα βιβλία τέχνης και πιάνεις μια θέση στη βεράντα, που βλέπει τον λόφο του Λυκαβηττού και το κέντρο της Αθήνας από τα ψηλά. Στο μενού που έχει συνθέσει ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης θα συναντήσεις σπιτική γκρανόλα, πολλές επιλογές σε αυγά, από Benedict και ποσέ μέχρι καγιανά ή τηγανητά με στάκα, σαλάτες, μίνι μπέρκερ, ζεστά cookies και πάνκεικ. Εκτός από καφέ ή κάποιο χυμό μπορείς να πιείς κι ένα Bloody Mary, με ή χωρίς αλκοόλ. Α.Σ.

Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1 (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου), Τ/210-32.73.170

 

 

Queen Bee: Κρουασάν ή burger;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Queen Bee (@queenbee.athens)

Ο in house φούρνος του Queen Bee ήταν από τους πρώτους που έφτιαξαν καλά, κυψελωτά και βουτυράτα κρουασάν για τους Αθηναίους. Στο μπραντσάδικο του Κολωνακίου συνεχίζουν να φρουρνίζουν τα trademark κρουασάν τους σε διάφορες εκδοχές − από εκείνο το διπλοψημμένο με την αμυγδαλόκρεμα μέχρι κρουασάν με παστράμι. Θα συνοδεύσετε τον καφέ σας με ένα από τα παραπάνω ή με αφράτα beignet ενώ αν κάνετε όρεξη για κάτι αλμυρό μπορείτε να παραγγείλετε τα καλοφτιαγμένα αυγά Benedict, το μπριος με scrambled eggs και παλαιωμένο τσένταρ ή ένα σάντουιτς με προβολόνε, ντομάτα, χειροποίητο άλειμμα αγκινάρας και γαλοπούλα που αργοψήνεται για έξι ώρες σε πήλινο σκεύος. Για όσους ξύπνησαν με μεγάλες πείνες, το burger με κιμά wagyu και το πλούσιο το mac ‘n’ cheese είναι εκεί για να σώσουν την κατάσταση. Γ.Π.

Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, T/210-72.09.933

 

Τhe Clumsies: brunch και βραβευμένa κοκτέιλ

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Clumsies (@the_clumsies)

Το πολυβραβευμένο μπαρ του κέντρου συνεργάζεται με τον ταλαντούχο σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό. Τα πολυδιάστατα κοκτέιλ της ομάδας του Clumsies δένουν τέλεια με τις ψαγμένες συνταγές του Κωστάκου. To brunch που προτείνει ο έμπειρος σεφ ξεφεύγει από τα κλασικά και περιλαμβάνει κυρίως bowls. Μας αρέσει πολύ αυτό με τα μελάτα αυγά, γιαούρτι, κρέμα γραβιέρας και προσούτο. Το green power salad bowl, με λαχανίδα kale, χαλούμι, κινόα, σουμάκ και λεμόνι και το avo bowl, με λιωμένο avocado, ντοματίνια, ρόκα, μανιτάρια και ζυμωτό ψωμί. Από τα γλυκά που υπογράφει ο pastry σεφ Σπύρος Αρτελάρης, δεν παραλείπουμε το ban-coffee, ένα μισοψημένο cookie με παγωτό μπανάνα, καφέ και πεκάν. Μ.Π.

Πραξιτέλους 30, Αθήνα, Τ/210-32.32.682

 

Στο Κοbra από νωρίς

Έχει ωραίες ιδέες το brunch του Άνταμ Κοντοβά στο all-day μπαρ των Εξαρχείων, που εκτός από καλό, ασυνήθιστο φαγητό έχει πολλά στοιχεία που τραβάνε το μάτι − ακόμη κι ένα δικό του… εξομολογητήριο. Ο σεφ, που και σ’ αυτή την περίπτωση μιξάρει διάφορες παρασκευές και υλικά, για το πρωί-μεσημεράκι προτείνει μεταξύ άλλων το Kobra dam, μια παραλλαγή του croque madame με μπεσαμέλ με καπνιστό τυρί, προσούτο και τηγανητό αυγό μια μίξη French toast-τσιζκέικ με κόκκινα φρούτα και καραμελωμένα φυστίκια κι ένα πολύ καλό σάντουιτς με τόνο. Αν έχετε διάθεση για κάτι γλυκό, πάρτε τα dorayaki, που είναι ιαπωνικά πάνκεικ, γεμιστά με κρέμα φασολιού και στην προκειμένη, ενισχυμένα με κρέμα από τσάι και φρέσκα φρούτα. Εκτός από καφέ, εδώ θα βρείτε και διάφορα ιδιαίτερα ροφήματα, όπως το mandorlatte, ένα διαφορετικό latte με σουμάδα. Α.Σ.

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, Τ/210-36.38.134

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣAbstract: το νέο μπαρ στο Παγκράτι που φτιάχνει μαργαρίτες με λίγο από Τζάκσον ΠόλλοκAbstract: το νέο μπαρ στο Παγκράτι που φτιάχνει μαργαρίτες με λίγο από Τζάκσον Πόλλοκ

Wild Souls: Για vegan brunch στο κέντρο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wild Souls (@wildsoulsgr)

Εκτός από πηγή του ωραιότερου, πιο βελούδινου αμυγδαλοβούτυρου της Αθήνας το Wild Souls είναι και μια καλή στάση για vegan πρωινό και brunch. Από το όμορφο ξηροκαρπάδικο-καφέ του κέντρου περνάμε συνήθως για προμήθειες -από φρέσκους ξηρούς καρπούς μέχρι αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο κάσιους και άλλες λιχουδιές χωρίς ζάχαρη, φοινικέλαιο ή συντηρητικά. Όταν έχουμε χρόνο πιάνουμε τραπέζι και ξεκινάμε τη μέρα με περιποιημένα μπολ πρωινού, smoothies (με τα δικά τους γάλατα και βούτυρα ξηρών καρπών), σάντουιτς και γλυκίσματα με πρωταγωνιστή τον δικό τους χαλβά. Προτείνουμε το Vegan Omelette Toast, ένα σάντουιτς με vegan ομελέτα από ρεβυθάλευρο, αβοκάντο και ντομάτα σε φρέσκο ψωμί ολικής, το φυστικοβούτυρο με σπιτική μαρμελάδα σε ψωμί dinkel ή τα overnight oats με φυστικοβούτυρο, μαρμελάδα, chia, βρώμη, κινόα, φράουλα, blueberries, φυστίκι και γάλα βρώμης. Μη φύγετε χωρίς να πάρετε μαζί σας ένα κομμάτι χαλβά φουντουκιού. Γ.Π.

Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438

 

Τhe Underdog: εσπρέσο, αυγά και burger στην αυλή

Ο καφές έχει ειδικό βάρος εδώ: ο Τάσος Δεληχρήστος και η ομάδα του επιλέγουν, καβουρδίζουν και παρασκευάζουν με προσοχή ό,τι σερβίρουν. Η συλλογή του Underdog περιλαμβάνει αρκετούς καφέδες με διαφορετικό αρωματικό/γευστικό προφίλ, από την Αιθιοπία, την Κολομβία, το Εκουαδόρ, τον Παναμά και πάει λέγοντας, τους οποίους μπορείς να αγοράσεις και για το σπίτι. Tσέκαρε και τον καινούργιο, δεύτερο cold brew τους, μια Gesha από τον Παναμά, που έχουν κλείσει σε μεταλλικό κουτάκι. Οι περισσότεροι τώρα το καλοκαίρι με το που μπαίνουν πάνε γραμμή για τη σκιερή πλακόστρωτη αυλή με τα ξύλινα τραπέζια με τις χαρακτηριστικές τριγωνικές σκεπές. Και μέσα όμως, θα δεις κόσμο, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι, να τα λέει με τους φίλους του, έχοντας μπροστά του ένα ή περισσότερα πιάτα από το μενού του brunch: ρολάκια κανέλας και κέικ καρότου, γιαούρτι και ποριτζ, πάνκεικ, αυγά τηγανητά, ποσέ και ομελέτες, τόστ και σάντουιτς, burger, κάποια σαλάτα. Οι επιλογές για χορτοφάγους κι όσους θέλουν κάτι ελαφρύ πλέον είναι περισσότερες. Α.Σ.

Ηρακλειδών 8, Θησείο, Τ/213-03.65.393

 

The Brunchers: ένα μαγαζί αφιερωμένο στο brunch

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Σε ένα σχετικά ήσυχο σημείου στου Ψυρρή, στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας, βρίσκεται το Brunchers. Άνοιξε πρόσφατα στη θέση του παλιού Cosa Nostra και ειδικεύεται στο αγαπημένο, τεμπέλικο γεύμα σερβίροντας κλασικά πιάτα με αυγά σε διάφορες εκδοχές −από Βenedict με μπέικον, παστράμι ή καπνιστό σολομό και ομελέτες μέχρι κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό με χοιρινό λουκάνικο Μυκόνου μαζί με κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας και αυγά ποσέ. Μπολ με φρούτα, γκρανόλα αλλά και ορισμένες επιλογές σε κοκτέιλ συμπληρώνουν τον κατάλογο. Γ.Π.

Αγίας Θέκλας 5, Ψυρρή, Τ/697-25.36.303

 

Cycladic Café: κυκλαδική τέχνη και πρωινό

Είτε επισκεφθείτε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είτε όχι αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το καφέ-εστιατόριό του. Λουσμένο στο φως και περιτριγυρισμένο από φυτά το Cycladic Café σερβίρει αξιόλογο πρωινό με συνταγές που ενσωματώνουν αρκετά ελληνικά, παραδοσιακά υλικά. Το αβοκάντο τοστ με τσίλι, λάιμ, κόλιανδρο και αυγά ποσέ συνυπάρχει στο μενού με την κυκλαδίτικη φρουτάλια με λαχανικά και καλαθάκι Λήμνου. Δοκιμάστε το φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί με κατίκι Δομοκού, ντομάτα, κρίταμο, κάπαρη και τηγανητά αυγά. Για κάτι πιο ελαφρύ επιλέξτε κάποιο από τα σάντουιτς ή τις πίτες ημέρας. Γ.Π.

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, T/210-72.28.321-3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μαςΠάρτυ στην αυλή: τι πίνουμε με τους φίλους μας μέχρι 20 ευρώ

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

All day

Καφέ

Αθήνα

Εξάρχεια

Κολωνάκι

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών